Balkenende kiest ‘Aanslag’

De LPF koos voor een film over een socialist, D66 vindt dat Simon van Eddy Terstall het levensgevoel van de partij uitdrukt. Het Nederlands Film Festival bedacht voor zijn 26ste editie, dat meestal alleen bezocht wordt door de staatssecretaris van cultuur, een aardige stunt. Acht lijsttrekkers van landelijke politieke partijen presenteren dit jaar een film op het Festival, waarover zij na afloop met regisseur en publiek in discussie gaan.

Jan Peter Balkenende (CDA) koos De aanslag van Fons Rademakers. „Ik ben gecharmeerd van de zuiverheid waarmee in De aanslag de meest ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis is verbeeld”, zegt de premier in een schrijven van het festival.

Wouter Bos (PvdA) koos Paradise Now van Hany Abu-Assad. „Paradise Now laat zien dat terreur mensenwerk is, en onderdrukking ook. Voor mij begint daar zowel de verbijstering als de hoop”, zegt Bos in hetzelfde persbericht. Femke Halsema (Groen Links) koos voor Met grote blijdschap van Lodewijk Crijns, „een hard-realistische, donkere film”. Fractievoorzitter Mark Rutte (VVD) nam Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen, „een indrukwekkende film met een politiek tintje.

Jan Marijnissen (SP) koos als enige een documentaire, Bokken en geiten van Hans Heijnen, een film over twee rivaliserende orkesten in het Limburgse plaatsje Thorn. Anders dan Marijnissen kozen de meeste politici voor tamelijk recente publieksfilms. Alexander Pechtold (D66) verantwoordt zijn keuze het meest politiek: „De film Simon drukt voor mij eigenlijk het D66-levensgevoel uit”. Simon van Eddy Terstall gaat over een de vriendschap tussen tussen een Amsterdamse hasjdealer en een Gooise tandarts. André Rouvoet van de ChristenUnie verwoordt zijn keuze voor Karakter van Mike van Diem neutraler: „Een indrukwekkende verfilming van de klassieker van Bordewijk.”

Voor de Lijst Pim Fortyn werd Nynke van Pieter Verhoeff gekozen, een biopic over Nynke van Hichtum, de vrouw van socialistenleider Pieter Jelles Troelstra. Wie deze opmerkelijke keuze, gaat presenteren, is nog niet bekend. De LPF heeft nog geen lijsttrekker.