AVRO wil andere ledenband

De AVRO laat onderzoek doen naar een nieuwe manier van ledenbinding en -werving door de publieke omroep. De huidige vorm van een verenigingsverband vindt de omroep sterk verouderd, zo werd gisteren duidelijk tijdens de presentatie van de winterprogrammering.

De studie wordt verricht in samenwerking met de Technische Universiteit in Delft. De organisatie De Publieke Omroep is ook betrokken bij het onderzoek. De resultaten worden volgens AVRO-directeur Willemijn Maas binnen een half jaar verwacht.

„De manier waarop leden nu aan ons verbonden zijn, is feitelijk achterhaald. Het gaat de leden niet zozeer om het geld, want het kost nog geen tientje, maar ze voelen de binding niet. Daar willen we wat aan doen”, licht Maas toe.

Een nieuwe manier kan volgens haar zijn dat mensen zich binden aan programma’s of presentatoren.

Als duidelijk is wat een betere manier is van ledenbinding, worden de ideeën aan de politiek aangeboden. Uiteindelijk moet die beslissen of op basis van een nieuwe ‘binding’ omroepen subsidie kunnen krijgen. (ANP)