Alarm in toestel: 12 ‘irritante’ passagiers vast

rotterdam, 24 aug. - Twaalf passagiers uit het toestel van Northwest Airlines dat gisteren om veiligheidsredenen terugkeerde naar Schiphol, worden door de marechaussee nog vastgehouden op de internationale luchthaven.

De twaalf werden gisteren op aanwijzing van de bemanning in verzekerde bewaring gesteld. Uiterlijk morgen zal een formele beschuldiging worden opgesteld, op grond waarvan de rechter-commissaris kan beslissen over het verlengen van hun voorlopige hechtenis. Er waren 149 passagiers aan boord en tien bemanningsleden.

Het toestel keerde gisteren enige tijd na de start van een vlucht van Amsterdam naar de Indiase stad Mumbai (Bombay) terug naar de luchthaven Schiphol. De gezagvoerder vroeg daarvoor om 11.00 uur, toen het toestel ten noorden van de stad Hamm in het Ruhrgebied vloog, toestemming aan de luchtverkeersleiding van Eurocontrol. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines was dat „omdat sommige passagiers verontrustend gedrag vertoonden”. Waaruit dat gedrag bestond, wil Northwest niet zeggen. Volgens passagiers ging het om „luidruchtige” mensen. „Ik dacht dat de mannen een vrijgezellenfeest vierden”, aldus de 43-jarige Simon Balakrishwan uit India. De mannen kwamen vlak voor vertrek binnen en wisselden volgens Balakrishwan hun mobiele telefoons uit. Ze luisterden niet naar de veiligheidsinstructie en bleven rondlopen, ook toen het lichtje brandde dat de veiligheidsriemen vast moesten. „Nadat het vliegtuig was opgestegen ging er een mobiele telefoon af, en begonnen de mannen te juichen”, vertelt Balakrishwan. „Er werden steeds plastic zakken uitgewisseld waar ze in keken en dan moesten ze steeds lachten. Irritante passagiers.” Vanaf de grens is het toestel begeleid door twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht van de basis Leeuwarden.

Op grond van welke verdenking de twaalf zijn aangehouden, willen de marechaussee en het openbaar ministerie vanmiddag nog niet zeggen. Vermoedelijk heeft de kwestie te maken met een door de bemanning gevoelde dreiging met terreur. „Als je alles bij elkaar optelt, namelijk de terugkeer van het toestel, het inzetten van de F-16’s en het in verzekering stellen van de twaalf mensen, dan kun je nagaan dat het om een serieuze zaak gaat”, aldus de woordvoerder van de marechaussee.

Enkele tientallen rechercheurs zijn bezig met het onderzoek. De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding (NCTB), Joustra, is vrijwel meteen ingelicht, maar heeft niet besloten tot het in werking stellen van het afgesproken alertingssysteem. „Daar was geen aanleiding voor.”

reportage: pagina 3

handbagage: pagina 17