www.nrc.nl

Afscheid van Uri. In Weblog Wereld worden links geplaatst naar stukken uit de internationale media. Vandaag het afscheidswoord dat de Israëlische schrijver David Grossman uitsprak voor zijn zoon Uri (foto), die als soldaat omkwam in Libanon. „Om twintig voor drie in de nacht van zaterdag op zondag werd aan de deur gebeld. Uri was een door en door Israëlisch kind. […] En hij was een mens van waarden. […] In deze krankzinnige, wrede en cynische wereld is het niet langer ‘cool’ om waarden te hebben, humanist te zijn, of werkelijk empathie te voelen voor het lijden van de andere – ook als die andere je vijand is op het slagveld. Van Uri heb ik geleerd hoe belangrijk dat alles is. We moeten onszelf beschermen tegen de grootste kwalen van het leven in een rampzalige regio als de onze: we moeten ons beschermen tegen al te simplistisch denken, tegen de corruptie die inherent is aan cynisme, tegen de pollutie van het hart en tegen wreedheid jegens onze medemens.” www.nrc.nl/wereld This undated picture released Monday Aug. 14, 2006 by the Israeli Defense Forces shows, Uri Grossman, the 20-year-old son of renowned Israeli novelist and peace activist David Grossman. Uri Grossman has been killed in Lebanon, the army said Sunday Aug. 13, 2006, just three days after the author publicly urged the government to end the war with Hezbollah guerrillas. (AP Photo/Israeli Defense Forces, HO) Associated Press

Afscheid van Uri. In Weblog Wereld worden links geplaatst naar stukken uit de internationale media. Vandaag het afscheidswoord dat de Israëlische schrijver David Grossman uitsprak voor zijn zoon Uri (foto), die als soldaat omkwam in Libanon. „Om twintig voor drie in de nacht van zaterdag op zondag werd aan de deur gebeld. Uri was een door en door Israëlisch kind. […] En hij was een mens van waarden. […] In deze krankzinnige, wrede en cynische wereld is het niet langer ‘cool’ om waarden te hebben, humanist te zijn, of werkelijk empathie te voelen voor het lijden van de andere – ook als die andere je vijand is op het slagveld. Van Uri heb ik geleerd hoe belangrijk dat alles is. We moeten onszelf beschermen tegen de grootste kwalen van het leven in een rampzalige regio als de onze: we moeten ons beschermen tegen al te simplistisch denken, tegen de corruptie die inherent is aan cynisme, tegen de pollutie van het hart en tegen wreedheid jegens onze medemens.”

www.nrc.nl/wereld

Energieke rugzak. Herbert Blankesteijn schrijft in zijn rubriek Beet over digitale techniek en ontwikkelingen. „Er dreigt een groot misverstand te rijzen: volgens hardnekkige berichten zou je op allerlei wonderlijke plaatsen gratis elektrische energie kunnen krijgen. Volgens Beet is het vorig jaar begonnen toen Lawrence Rome, bioloog aan de universiteit van Pennsylvania, in het nieuws kwam met een elektrieke rugzak.” (foto)

Lees meer op www.nrc.nl/beet