‘Wij erkennen Hailes wereldrecord wel’

Omdat achteraf niet op epo is getest, weigert de inter-nationale atletiekbond het wereldrecord van Haile Gebrselassie op de 25 kilo-meter, gelopen in Alphen aan den Rijn, te erkennen.

Haile Gebrselassie verbeterde op 12 maart in Alphen aan den Rijn met een tijd van 1.11,37 uur het wereldrecord op de incourante 25 kilometer. Tot verbazing van zowel de atleet, zijn manager als de organisatie van de jaarlijkse wedstrijdloop Twintig van Alphen blijft erkenning door de internationale atletiekfederatie (IAAF) uit, omdat de Ethiopische langeafstandsloper na afloop niet op het eiwithormoon erythropoïetine (epo) is gecontroleerd. Organisator Cees van Veen legt zich niet bij dat besluit neer, en gaat de Nederlandse atletiekunie (KNAU) inschakelen om het record alsnog in de boeken te krijgen.

Juist Van Veen verwondert zich over de maatregel van de IAAF, omdat hij met het oog op de recordpoging speciaal de regelgeving rond de dopingcontrole had doorgenomen met een vertegenwoordiger van DoCoNed, de instantie die destijds verantwoordelijk was voor de dopingcontroles maar inmiddels samen met het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) is opgegaan in de Doping Autoriteit Nederland. „In het reglement stond nadrukkelijk dat een controle op epo wenselijk is, maar niet verplicht”, zegt Van Veen. „We hebben er toen in overleg met DoCoNed vanaf gezien. Als die verplichting bij ons bekend was geweest, hadden we de epo-controle zeker laten uitvoeren.”

Ook Edgar de Veer van Jos Hermens’ managementbureau Global Sports Communication, waar Gebrselassie onder contract staat, is verbaasd op het besluit van de IAAF. „Wij weten niet beter of de gebruikelijke dopingcontrole volstaat voor erkenning van een record. En wij gaan er daarbij vanuit dat de controle conform de voorschriften wordt uitgevoerd.”

De Veer spreekt van een „vreemde beslissing, temeer omdat tegenwoordig niet een bloedtest nodig is om epo op te sporen, maar ook met een urinetest kan worden volstaan. Toen we vorige week werden ingelicht, hebben we de reglementen er nog eens op nageslagen, maar de verplichting nergens kunnen vinden. We gaan dit uitzoeken, want voor ons is het van groot belang.”

De onwetendheid bij zowel Van Veen, de voorzitter van de Stichting Twintig van Alphen, als manager De Veer staat haaks op de zekerheid waarmee Pier Weiss, na de dood van István Gyiali de nieuwe secretaris-generaal van de IAAF, zich over de reglementen uitliet. Tegenover een Chinese krant zei hij gisteren in Peking: „Bij elk wereldrecord tussen de 100 meter en de 100 kilometer moet op epo worden gecontroleerd. Die verplichting bestaat al twee jaar, maar is blijkbaar nog niet bekend bij alle laboratoriums.”

Behalve Gebrselassie’s nieuwe tijd, waarmee hij de 1.12,45 van de Keniaan Paul Kosgei had verbeterd, werden nog twee recente record niet erkend: het wereldrecord 4x400 meter indoor van de Amerikaanse ploeg en het record over 10 kilometer snelwandelen van de Rus Sergej Morozov. In beide gevallen is evenmin op epo gecontroleerd.

Gebrselassie hoeft overigens niet te vrezen dat hij zijn bonus van 25.000 euro moet inleveren. „Wij erkennen het wereldrecord wel”, zegt organisator Van Veen.