Wereldrecord hardloper Gebrselassie omstreden

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft het wereldrecord van de Ethiopische hardlooplegende Haile Gebrselassie op de 25 kilometer niet erkend. Gebrselassie liep dat record afgelopen maart in Alphen aan den Rijn. De organisatie van de wedstrijd, de Stichting Twintig van Alphen, legt zich niet neer bij de beslissing.

De IAAF heeft de 1 uur en 11.37 minuten van Gebrselassie afgewezen, omdat na de wedstrijd geen controle op epo is uitgevoerd. Secretaris-generaal Pierre Weiss zei gisteren in Peking dat wereldrecords alleen erkenning krijgen als na afloop op epo is getest. „Dat is geen nieuw besluit. Het is al twee jaar van kracht, maar kennelijk zijn veel organisaties niet goed op de hoogte van de dopingregels. Wij erkennen geen enkel record, van honderd meter tot honderd kilometer, zonder dat er op epo is gecontroleerd.”

Cees van Veen van de Stichting Twintig van Alphen legt zich niet neer bij de beslissing. Hij bekijkt of er beroep mogelijk is tegen het niet erkennen van het record. De organisatie van de wedstrijd werkte voor de dopingcontrole samen met het toenmalige DoCoNed (Dopingcontrole Nederland), de organisatie die ondertussen samen met het NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken) is samengesmolten tot de Doping Autoriteit Nederland.

DoCoNed verzekerde de Stichting dat een gewone dopingcontrole volstond. Volgens hen is een controle op epo of bloeddoping wel wenselijk, maar helemaal niet verplicht. „Als het verplicht was geweest, hadden we die controle uiteraard uitgevoerd”, aldus Van Veen.

Gebrselassie mag van de organisatoren de bonus van 25.000 euro die hij kreeg voor het wereldrecord daarom ook houden. Volgens hen is het wereldrecord wel geldig.

Ook het management van de Ethiopische hardloper reageert zeer verbaasd. „Wij weten ook niet beter dan dat een gewone dopingcontrole volstaat”, reageert Edgar de Veer van Global Communications, de Nederlandse zaakwaarnemer van de hardloper.