Weinig belangstelling voor naturalisatiedag

De belangstelling voor de eerste landelijke naturalisatiedag, die morgen wordt gehouden, is nog gering. Dat zegt minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) in een videoboodschap op de website van het ministerie van Justitie.

Alle gemeenten met inwoners die sinds 1 januari 2006 een Nederlands paspoort kregen, moeten morgen een naturalisatieceremonie houden. In veel gemeenten valt de belangstelling voor de ceremonie tegen. Voor nieuwe Nederlanders is de ceremonie pas volgend jaar verplicht.

„Met veel nieuwe dingen zal het nog wel even wennen zijn en is de belangstelling misschien niet zo groot als we gehoopt hadden”, zegt Verdonk in haar videoboodschap. „Maar ja, het is de eerste keer en een goed voorbeeld doet goed volgen.”

Exacte aantallen zijn er niet, maar verschillende gemeenten geven aan soms geen of maar enkele aanmeldingen te hebben. Amsterdam nodigde ruim 3.500 mensen uit, ongeveer driehonderd hebben laten weten te zullen komen. In Den Haag komen circa 200 van de 900 genodigden. Volgens woordvoerders van diverse gemeenten zijn veel mensen nog op vakantie. „En het is niet verplicht”, zegt de woordvoerder van de gemeente Bunnik. „Niet iedereen heeft er zin in om na een lange procedure een feestje te vieren. Die zeggen: ‘Geef mij maar gewoon een paspoort’.”

Vanaf volgend jaar is de ceremonie wel verplicht. Nieuwe Nederlanders krijgen dan pas de papieren die nodig zijn om een paspoort te krijgen als ze aanwezig waren bij de ceremonie. Nieuwe Nederlanders wordt op deze wijze extra welkom geheten, staat op de site van Justitie. „Dit kan een positief effect hebben op het verdere maatschappelijke integratieproces.” Het kabinet heeft ervoor gekozen de naturalisatiedag op 24 augustus te houden, de dag waarop in 1815 de Grondwet in werking trad. Elke gemeente moet daarnaast elke zes weken een kleine ceremonie houden, zodat mensen niet te lang op hun paspoort hoeven te wachten.

welkom: pagina 7