Walesa vergeeft Grass na brief

Günter Grass heeft aan zijn geboortestad Gdansk een brief geschreven over zijn omstreden SS-verleden. De Poolse oud-dissident Lech Walesa, die boos was op de Duitse schrijver, heeft de brief gelezen en Grass weer omarmd.

De recente onthulling van Grass dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Waffen-SS heeft gediend is in Polen, waar de schrijver op handen wordt gedragen, hard aangekomen. Walesa is net als Grass ereburger van Gdansk en eiste dat de schrijver zijn titel inleverde. Door de brief is hij van mening veranderd. „Ik vind het een overtuigende brief. Vanaf nu heb ik geen conflict meer met meneer Grass. Ik denk dat hij genoeg heeft uitgelegd.”

Walesa’s ommezwaai hangt ook samen met de politieke situatie in Polen. De oud-president leeft op voet van oorlog met de huidige regering, die vindt dat Grass zijn eretitel moet inleveren en dat na de brief nog steeds vindt.

Grass schreef zijn brief op verzoek van Pawel Adamowicz, de liberale burgemeester van Gdansk die al weken onder vuur ligt omdat hij de Duitse schrijver verdedigt. In de brief legt Grass uit dat de stilte over zijn SS-verleden altijd zwaar op hem heeft gedrukt. „Dit zwijgen kan worden gezien als een vergissing en dat is ook precies wat nu gebeurt.”

Lech Walesa vindt het kwalijk dat de Grass-affaire door sommige politieke partijen in Polen is aangegrepen om anti-Duitse gevoelens aan te wakkeren. „Ik hoop dat we samen een vriendschap tussen Polen en Duitsers zullen opbouwen”, zei hij gisteren.

Walesa zal later deze maand niet aanwezig zijn bij de verjaardag van Solidariteit, de door hem opgerichte vakbond. Volgens hem schurkt de bond te veel tegen de regering aan. Hij blijkt sinds januari geen contributie te betalen.