Vliegtuig crasht in Oekraïne: 170 doden

Alle 160 inzittenden en tien bemanningsleden zijn gisteren om het leven gekomen toen een Russisch verkeersvliegtuig neerstortte ten noorden van Donetsk in Oekraïne.

Bij het ongeluk zou ook een meisje uit Nederland zijn omgekomen, maar Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dit aan het begin van de middag niet bevestigen. De meeste slachtoffers komen uit Sint Petersburg, de stad aan de Oostzee die de bestemming was van het toestel, zo liet de directie van de betrokken luchtvaartmaatschappij Poelkovo weten.

Eerste onderzoek heeft uitgewezen dat blikseminslag, gevolgd door brand aan boord, vermoedelijke de oorzaak van de ramp is geweest. De piloten zouden verschillende noodsignalen hebben gegeven en om een noodlanding hebben verzocht, voordat het contact om half een (Nederlandse tijd) wegviel. Het toestel zat toen op ongeveer drie kilometer hoogte. Vanmorgen is de ‘zwarte doos’ met vluchtgegevens gevonden. Onderzoek van de inhoud moet meer klaarheid scheppen over de toedracht van het ongeluk.

De Russische televisie toonde videobeelden, gemaakt door een omwonende, waarop een vuurbal met een rookspoor te zien was.

Het toestel, een Toepolev-154 van de Russische luchtvaartmaatschappij Poelkovo, was op weg van het vakantieoord Anapa aan de Zwarte Zee naar Sint Petersburg.

In de buurt van Donetsk zou het toestel op 11.000 meter hoogte in zwaar weer terecht zijn gekomen. De Oekraïense minister van Transport, Mykola Rudkovsky, sloot niet uit dat het vliegtuig in een cycloon was gevlogen.

Het toestel stortte neer in dunbevolkt gebied bij Soecha Balka, zo’n 45 kilometer ten noorden van de Oekraïense industriestad. Onder de inzittenden waren ook 45 scholieren die terugkeerden van een vakantie aan de Zwarte Zee.

In Oekraïne is vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd. President Poetin kondigde voor morgen, donderdag, een dag van nationale rouw in Rusland af.

Het ongeluk van gisteren was de derde vliegramp binnen vier maanden in de voormalige Sovjet-Unie. Op 9 juli crashte een Airbus-310 van de Russische maatschappij S7 bij Irkoetsk in Siberië, waarbij 124 van de 203 inzittenden omkwamen. En op 3 mei stortte een Airbus-320 van de Armeense luchtvaartmaatschappij Armavia in de Zwarte Zee. Daarbij kwamen alle 113 inzittenden om het leven. (AP, Reuters)