Vietnam brengt koffieprijs naar record

Slechte koffieboonoogsten in Vietnam hebben gezorgd voor de hoogste koffieprijs in zeven jaar. Op de termijnmarkt in Londen steeg de prijs van een ton robusta-koffie gisteren met 51 dollar naar 1.586 dollar (ruim 1.200 euro).

Afgelopen winter oogstte Vietnam 21 procent minder robusta-bonen dan in het jaar daarvoor. Vorige maand werd bekend dat het einde van de voorraden inmiddels in zicht komt, terwijl de nieuwe oogst pas in oktober zal beginnen.

Vietnam is na Brazillië de grootste koffieproducent ter wereld. Begin jaren 90 ontdekte het land de koffieproductie, waar destijds veel geld aan was te verdienen. 4.000 vierkante kilometer Vietnamees regenwoud (de oppervlakte van de provincies Utrecht en Noord-Holland samen) werd gekapt voor de aanleg van koffieplantages. Door de grootschalige productie in Vietnam kelderden de prijzen in 2002 wereldwijd tot onder de kostprijs. Hierdoor kwamen vooral kleine koffieboeren in andere landen in de problemen.

De Vietnamese provincie Daklak produceert robusta-koffie, die verhandeld wordt op de termijnmarkt in Londen. Brazilië exporteert voornamelijk arabica-bonen, waarvan New York het handelscentrum is. Arabica-bonen worden gebruikt voor ‘gewone’ koffie. Robusta-bonen bevatten twee keer zoveel cafeïne als arabica-bonen en worden voornamelijk verwerkt tot oploskoffie.