Vakbonden: geen Polen in havens

Bedrijven en vakbonden willen niet dat Polen en andere werknemers uit Oost-Europa gemakkelijker aan de slag kunnen in de havens. Dat hebben FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en de werkgeversorganisatie AWVN gisteren gezegd tegen staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD).

„Er zijn voldoende jongeren die in de komende jaren in de haven aan de slag kunnen”, legt vakbondsbestuurder Leen van der List van FNV Bondgenoten uit. „Het is daarom onzinnig om de arbeidsmarkttoets nu af te schaffen. Zo bied je partijen kansen die snel winst willen maken met goedkope buitenlandse werknemers, maar laat je jongeren in de kou staan.”

Sinds juni is het voor bepaalde sectoren makkelijker om een werkvergunning te krijgen voor werknemers uit Oost-Europa. Op 1 september wil Van Hoof ook voor de havens de zogenoemde arbeidsmarkttoets afschaffen. Het kabinet wil de Nederlandse arbeidsmarkt zo stapsgewijs openstellen, voordat de nieuwe EU-onderdanen op 1 januari 2007 vrije toegang krijgen. Bij de uitbreiding van de EU in 2004 beperkten de meeste EU-landen de toegang voor de nieuwe toetreders.

Volgens de bonden en de bedrijven is de vervroegde afschaffing van de arbeidsmarkttoets in de haven niet nodig. Die afschaffing heeft tot doel sectoren te steunen die een probleem hebben met het vinden van werknemers. Dat probleem bestaat niet in de regio Rijnmond, zegt FNV Bondgenoten. De werkloosheid is daar hoog, en er is een grote groep langdurig werkloze jongeren. De gemeente, bedrijven en bonden zijn bezig met projecten om deze groep in de haven aan het werk te krijgen.

Niek Stam, havencoördinator bij FNV Bondgenoten: „We hebben net met een aantal havenbedrijven, waaronder EMO, APMT en ECT, in de cao afspraken gemaakt over de instroom van jongeren. Dat werkt. De arbeidsmarkttoets afschaffen werkt averechts.” De bonden vrezen dat deze projecten zullen stagneren als de markt opengaat voor Oost-Europese werknemers.