Toestel met F-16’s terug naar Schiphol

Een passagierstoestel van de luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines dat op weg was naar de Indiase stad Mumbai is vanmorgen teruggekeerd naar Schiphol onder begeleiding van twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht.

De Amerikaanse gezagvoerder achtte het gedrag van enkele passagiers „dermate opvallend”, aldus een woordvoerder van KLM, zakenpartner van Northwest, dat hij gevraagd heeft om terug te mogen keren. Het toestel, een DC-10 (vertrektijd 10.35 uur) bevond zich toen in het Duitse luchtruim. De terugkeer heeft te maken met veiligheidsoverwegingen.

Na terugkeer van het toestel op Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee enkele personen van boord gehaald. Zij werden aan het begin van de middag verhoord. Wat zich in het toestel heeft afgespeeld, kon de marechaussee vanmiddag nog niet zeggen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) werd meteen op de hoogte gesteld. Die heeft geen aanleiding gezien om het alerteringssysteem in werking te stellen. „Daar was geen aanleiding voor”, aldus een woordvoerder van de NCTB. De twee F-16’s die het toestel hebben onderschept, zijn afkomstig van de basis Leeuwarden, aldus een woordvoerder van de Luchtmacht.

Het is niet voor het eerst dat een toestel naar Schiphol terugkeert wegens vermeende terreurdreiging. Twee jaar geleden werd een toestel van British Airways onder begeleiding van twee F16’s eveneens teruggevlogen naar Schiphol. Het betrof toen een bomdreiging. Er bleek zich toen niets aan boord te bevinden. In april dreigde een mannelijke passagier tijdens de vlucht een vliegtuig van de Spaanse maatschappij Iberia dat op weg was naar Madrid op te blazen. Het bleek een loos dreigement.

Afgelopen weekeinde heeft de politie in Flevoland een klopjacht gehouden op een vermeende terrorist op het Lowlandsfestival. Daar werd een man gesignaleerd in een jurk die mogelijk een bomgordel droeg.

lowlands: pagina 3