Televisie Voorkeur

De Belgisch-Spaanse zangeres Belle Perez (foto) zingt vanavond in het praatprogramma van Jan Leyers Zomer 2006 een nummer van haar nieuwe album. Verder in het programma onder anderen monseigneur Vangheluwe die via de website www.priesterworden.be via internet priesters werft. België 1, 22.05-22.58u.

actualiteiten

Netwerk. Reportage uit Beiroet met klinisch psychologe Brigitte Khoury die in een ziekenhuis in Beiroet mensen met traumatische ervaringen behandelt. Verder kijkt Amerika-kenner Willem Post terug op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten van de afgelopen tien jaar waaronder de Lewinsky-affaire van Bill Clinton, de hertelling bij de laatste presidentsverkiezingen, de falende hulpverlening na de orkaan Katrina en de oorlog in Irak. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer in de serie De beuk erin beeldend kunstenaar Wim T. Schippers die het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam het lelijkste pand van Nederland vindt. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: In de geest van een seriemoordenaar. Sinds zijn vriendin 20 jaar geleden in Amerika werd vermoord door een seriemoordenaar, wijdt de Franse schrijver Stéphane Bourgoin z’n leven aan de studie van dit soort misdadigers. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Wettlauf gegen den Terror. Reportage over hoe de Duitse autoriteiten, terrorismebestrijders en veiligheidsbedrijven bij spoorwegen en de vliegvelden zich op een terreuraanslag voorbereiden. ARD, 21.45-22.15u.

Blizzard – Race to the pole. Slot van een zesdelige documentaire waarin de ontdekkingsreis uit 1911 van Robert Falcon Scott en zijn Noorse concurrent Roald Amundsen naar de Zuidpool wordt gereconstrueerd. Bruce en z’n team bereiken de pool, maar zullen ze de terugtocht ook redden? De mannen zijn sterk vermagerd en hebben last van de kou. BBC2, 22.00-23.00u.

Het uur van de wolf: Beautiful in Beaufort-Wes. Herhaling van de documentaire van Walter Stokman uit mei over de Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel. De 43-jarige zanger woont in Beaufort West, een dorpje op het platteland tussen Kaapstad en Johannesburg. Door zijn gedichten en liedjes heeft het dorp een bijna mythische status gekregen. Ned.3, 20.15-21.10u.

Der Dokumentarfilm: Beruf Lehrer. Reportage over het werk van zes leraren op een gewone middelbare school in Mannheim, waar dagelijks 800 leerlingen en 50 leraren rondlopen. ARD, 23.15-0.45u.

informatief

Zomerzin. In deze derde aflevering van een reisserie bezoekt presentator Bas Westerweel het pure en authentieke Catalaanse binnenland. Hij trekt te paard de bergen in, begeleid door een gepassioneerde Catalaanse. Ned.3, 20.35-21.05u.

Zwerfroute: Toeristen. In deze aflevering aandacht voor een pittoresk oud Marokkaans dorp in de woestijn dat in leven blijft dankzij het toerisme en de filmindustrie, voor een Tanzaniaanse stam die het moeilijk met toeristen heeft, een Ethiopische stam die juist zijn voordeel met toeristen doet en een Japans dorp waar de sfeer er door het toerisme aan moet geloven. België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

Fred Dibnah’s world of steam, steel and stone. Aflevering in een serie waarin Dibnah de ontwikkeling van de industrialisatie in Engeland onderzoekt. Dibnah was van jongs af aan geïnteresseerd in stoommachines en hij bestudeerde hun historie en ontwikkeling grondig. BBC2, 21.00-21.30u.

Llink op reis. Froukje Jansen en Johan Eikelboom brengen in Brazilië bezoeken aan een capoeira-school in Salvador, een traditionele dienst van mensen die een natuurgodsdienst aanhangen, vissersdorpjes, krottenwijken en een regenwoud in het Amazonegebied. Ned.3, 21.20-22.00u.

Rick Stein’s French odyssey. Culinair reisprogramma waarin vanavond presentator Rick Stein in het Franse Bordeaux schaaldieren en vis proeft. BBC2, 21.30-22.00u.

Earth Investigated: Roman Technology. Het Romeinse Rijk viel 1500 jaar geleden. Toch is veel technologie van toen nog steeds de blauwdruk voor het leven van nu. Veel ‘nieuwe’ technologieën zoals gewapend beton, sportstadions en aquaducten zijn Romeinse uitvindingen. National Geographic, 22.00-23.00u.

sport

Voetbal. Na een voorbeschouwing van circa 25 minuten een rechtstreeks verslag van het duel in de Champions League tussen Ajax en FC Kopenhagen. Aansluitend een nabeschouwing. Ned.2, 20.00-23.00u.

Digitale zender

Paul Fentener van Vlissingen. In verband met het overlijden van Paul Fentener van Vlissingen, afgelopen maandag, wordt vanavond om 21.00 uur de documentaire Naar vermogen uit 2001 uitgezonden. In deze film wordt een aantal ondernemers gevolgd die hun vermogen gebruiken voor maatschappelijke projecten. Onder hen de op 65-jarige leeftijd overleden Fentener van Vlissingen, die een geschat vermogen van ruim twee miljard euro had. Hij besteedde dat geld onder meer aan wildlife-projecten. (www.omroep.nl/geschiedenis.)