Televisie Film van de dag

Miss Julie. De regisseur van Internal Affairs en Leaving Las Vegas bracht August Strindbergs toneelstuk over het seksuele machtsspel tussen een aristocrate en haar meesterknecht in beeld op een DOGMA-achtige wijze, uit de hand gedraaid.In Noord-Zweden, tijdens de midzomernacht van 1894, verwaardigt de onervaren maar hooghartige dochter van een aristocraat, Miss Julie, zich te dansen op een feestje van de bedienden van het landhuis. Zij voelt zich aangetrokken tot de wereldwijze, trotse huisknecht Jean. Miss Julie en Jean brengen de nacht door in de keuken, pratend en elkaar uitdagend, terwijl de dienstmeid Christine, de verloofde van Jean, slaapt. Als het ochtend wordt en Christine naar de kerk gaat, moeten Jean en Julie een beslissing nemen. In de film wordt een opmerkelijk gebruik gemaakt van split-screen. Met o.a. Saffron Burrows, Peter Mullan en Maria Doyle-Kennedy.

(Mike Figgis, 1999, VS/GB), BBC2, 0.20-1.55u.