Staal Bankier

Wat heeft een oud-politieman te maken met hypotheekrente? Een een ex-uitzendbaas met de chipknips? En een regent van Slot Zuylen met effectentransacties?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de bancaire koepelorganisatie die over al dit soort zaken gaat, kiest als nieuwe voorman iemand met een zeer uiteenlopend cv: Boele Staal, commissaris van de Koningin in Utrecht. De loopbaan van Staal is zó uiteenlopend dat hij wel in het profiel van de nieuwe bankenbaas móet passen.

De NVB is de lobbyclub voor de banken van Nederland. De bijna honderd leden weten zich goed vertegenwoordigd als ‘Den Haag’ zich buigt over bancaire aangelegenheden zoals de maximalisering van de woekerrente, de tarieven voor betaaltransacties of de invoering van één Europees systeem voor betalingsverkeer.

In Den Haag en in de media wordt de vereniging al jaren vertegenwoordigd door directeur Hein Blocks. Daarnaast is er een bestuur met als voorzitter Rabo-bankier Piet Moerland. Vanaf volgend jaar wordt deze twee functies verenigd tot één. En die zal Boele Staal parttime gaan bekleden. Een klus die hem is toevertrouwd. Hoewel geen werkervaring in de bankwereld – behalve een adviseurschap voor het kleine effectenkantoor Keijser – is hij op vele gebieden ervaren.

In de eerste plaats is Staal politicus. Prominent D66-lid die de weg in Den Haag uitstekend kent. Vanaf 1994 was hij acht jaar senator, waarna hij werd benoemd tot vertegenwoordiger van Beatrix in ’s lands kleinste provincie. Vanuit Utrecht bemoeit hij zich geregeld met de strubbelingen in zijn partij.

Voor hij de politiek inging was Staal onder meer politiecommissaris in Almere, directeur bij uitzendbureau ASB en consultant bij Boer & Croon. Zijn huidige lijst van nevenfuncties is ten dele nuttig voor zijn nieuwe baan: president-commissaris bij zorgverzekeraar ONVZ (óók financieel), voorzitter van de ANWB (óók een lobbyclub en actief als verzekeraar) en president-commissaris bij Twijnstra Gudde (adviesbureau dat veel voor de overheid werkt). Met zijn (ex-)commissariaten bij De Boer Tenten en VNU maakte hij kennis met het actuele fenomeen in de financiële wereld: private equity.

De Boer – ook praktisch voor als de NVB over drie jaar zijn vierde lustrum viert – was tot voor kort in handen van de Britse investeringsmaatschappij 3i. VNU werd onlangs voor miljarden overgenomen door een consortium van internationale grootinvesteerders.

Zelfs Staals bijbaan als president-commissaris van Holland-Casino kan van pas komen. NVB-lid SNS Bank lanceerde onlangs een speels nieuw product op de markt: de gokspaarrekening.

    • Philip de Witt Wijnen