Rust keert terug in Kinshasa na drie dagen gevechten

Aanhangers van de twee rivaliserende presidentskandidaten in Congo lijken zich te houden aan de gisteren gesloten staakt-het-vuren. Vanochtend zijn in Kinshasa geen gevechten gemeld en het openbare leven kwam weer op gang. Winkels die maandag en dinsdag gesloten bleven, zijn geopend na drie opeenvolgende dagen van gevechten in de Congolese hoofdstad. Soldaten van de vredesmacht van de Verenigde Naties, MONUC, patrouilleerden op straat.

„De situatie is kalm. Tot dusver wordt de wapenstilstand gerespecteerd”, aldus een woordvoerder van de VN. Secretaris-generaal Kofi Annan riep op tot een ontmoeting tussen president Joseph Kabila en vice-president Jean-Pierre Bemba om tot een oplossing te komen. De Europese Unie heeft versterkingen gestuurd naar de Congolese hoofdstad, waar onlusten losbarstten nadat zondag de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend werd. President Kabila is veroordeeld tot een tweede ronde van de verkiezingen, omdat hij minder dan de meerderheid van stemmen haalde. Daarin neemt hij het op tegen zijn rivaal Bemba. Kabila trok de meeste stemmen in Oost-Congo, terwijl Bemba’s aanhang voornamelijk in het westen zit – met name Kinshasa. Er zouden zondag veertien doden zijn gevallen.

Kinshasa was gisteren het toneel van urenlange hevige gevechten tussen milities van beide partijen, totdat de VN-soldaten een einde maakte aan de vijandigheden. Het Franse persbureau AFP meldde dat er drie doden zijn gevallen aan de zijde van Kabila’s speciale presidentiële garde. Of er meer slachtoffers zijn gevallen, was vanochtend niet bekend.

Volgens getuigen heeft Kabila’s presidentiële garde zich teruggetrokken van Bemba’s huis. Een delegatie van Franse, Chinese en Amerikaanse diplomaten was daar maandag aanwezig toen de gevechten begonnen. Troepen van de EU en VN hebben de diplomaten ontzet. Kabila en Bemba hebben inmiddels hun soldaten teruggeroepen naar de barakken.

Gisteren zijn 180 Duitse en Ierse soldaten vanuit Gabon naar Kinshasa overgevlogen. Zij voegden zich bij 50 Franse, Portugese en Zweedse militairen.

In verband met de onlusten heeft de Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines voorlopig alle vluchten naar Kinshasa geschrapt. (AFP, AP, Reuters)