Reservisten opgeroepen bij mariniers

Het Amerikaanse korps mariniers gaat maandelijks honderden reservisten oproepen voor een jaar actieve dienst in Irak of Afghanistan. De veteranen kunnen de oproep niet weigeren. In totaal zullen 2.500 mariniers op enig moment worden opgeroepen.

Op de maatregel is veel kritiek. De meeste mariniers tekenen voor acht jaar. De eerste vier jaar dienen ze in actieve dienst, vervolgens worden ze reservist. Ze treden dan toe tot een eenheid die eens in de maand een weekeinde oefent of tot de „individuele parate reserve”. Deze laatste groep diende oorspronkelijk als buffer in geval van een nationale noodtoestand, maar wordt nu dus gebruikt om de grote personeelstekorten in het leger te ondervangen. Sommige veteranen spreken daarom van „dienstplicht via een omweg”.

Het gehele Amerikaanse leger kampt met personeelstekorten nu het door de impopulaire oorlog in Irak steeds grotere moeite heeft militairen te rekruteren en hen vervolgens ook in dienst te houden. In januari concludeerde een studie in opdracht van het Pentagon dat „de troepenmacht wordt opgerekt tot een breekpunt”.

Volgens het hoofdpersoneelszaken van het korps is er momenteel een tekort van 1.200 mariniers. (AP)