Noedels met eend en gember

Voor 4 personen: 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder 1 theelepel versgemalen zwarte peper1 eetlepel fijngehakte knoflook1 eetlepel palmsuiker of basterdsuiker1 eetlepel ketjap1 eetlepel vissaus1 dessertlepel sesamolie4 eendenborsten, circa 600 gram totaalgewicht1 eetlepel plantaardige olie1 eetlepel sesamolie3 tot 4 lente-uitjes, in smalle ringetjes gesneden2 eetlepels fijngehakte verse gember2 eetlepels kippenbouillon250 gram gedroogde smalle eiernoedels

U kunt voor dit recept de eendenborsten vervangen door maïskipfilets met vel. Kipfilets zijn 5 tot 10 minuten eerder gaar dan eendenborsten en hoeven maar een paar minuten onder de grill om het vel goudbruin en krokant te maken.

Doe het vijfkruidenpoeder, de peper, knoflook, suiker, ketjap, vissaus en de dessertlepel sesamolie in een ondiepe ovenschaal waar de eendenborsten naast elkaar in passen. Kerf een ruitpatroon in het vet van de eendenborsten. Leg de eendenborsten in de marinade en wrijf die er aan beide kanten in. Dek de schaal af en zet minstens 4 uur in de koelkast, tijdens welke u de borsten een paar keer omdraait. Leg de eendenborsten naast elkaar in een ondiepe ovenschaal waarin ze net naast elkaar passen. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, waarbij u de eendenborsten een paar keer met de marinade bedruipt, tot ze van binnen roze zijn. Zet ze dan 4 tot 5 minuten onder een hete grill tot het vel bruin is. Let op dat ze niet branden. Neem ze uit de grill en laat ze een paar minuten rusten.

Verhit intussen 1 eetlepel plantaardige olie en de 1 eetlepel sesamolie in een kleine anti-aanbak koekenpan op matig vuur. Voeg de lente-uitjes en gember toe en laat een paar minuten fruiten. Voeg de kippenbouillon toe, laat 1 minuut koken en neem de pan van het vuur. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook er de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking bijtgaar in. Zorg dat de noedels ongeveer tegelijk met de eendenborsten klaar zijn. Giet de noedels af en schep er het lente-ui-gembermengsel door. Snijd de eendenborsten in plakken. Schik de noedels op voorverwarmde borden en leg er de plakken eendenborst op.

Kim Maclean

Morgen: tompoezen van aubergine.

    • Kim Maclean