Nestlé boekt miljardenwinst

Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst behaald van 4,15 miljard Zwitserse frank (2,6 miljard euro). Dit is 11,4 procent meer dan een jaar eerder. Dit heeft het grootste voedingsconcern ter wereld, bekend van Nescafé-oploskoffie en KitKat-chocoladerepen, vandaag bekendgemaakt.

De winst komt overeen met de verwachtingen van analisten. De omzet steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 11 procent naar ruim 47,1 miljard frank (30 miljard euro). De omzetgroei op eigen kracht, waarbij wisselkoerseffecten en overnames en desinvesteringen buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg 6,4 procent. Het Zwitserse concern verwacht dat dit omzetcijfer over geheel 2006 aan de bovenkant van het doel van 5 tot 6 procent groei uitkomt.

Deze groei zegt Nestlé te danken te hebben aan kostenreductie. De gestegen prijzen voor ruwe materialen hebben de groei niet aangetast. De lagere vraag in Europa werd gecompenseerd door een sterke positie van Nestlé in opkomende markten en de VS.

De resultaten en vooruitzichten van Nestlé werden goed ontvangen. Nestlé won vanmorgen op de beurs in Zürich 1,5 procent. Concurrent Unilever kon op het Damrak meeprofiteren en was rond het middaguur met 0,6 procent gestegen. (ANP, AP)