‘Mijn speelse kant kan ik beter kwijt’

Bregje Hermans Foto Jørgen Krielen Amsterdam 18-08-2006-© Jorgen Krielen/ Bregje Hermans, pedagogisch medewerker in de jeugdhulpverlening interview rubriek carrierestap Krielen, Jørgen

Naam: Bregje HermansLeeftijd: 31 jaar Oude baan: pedagogisch medewerker in de jeugdhulpverlening Nieuwe baan: actrice bij trainingen en in een theatergroep

Waarom deze overstap?

„Ik werkte al tijdens mijn studie psychologie in de jeugdhulpverlening. Eerst als bijbaantje, maar in mijn laatste studiejaar had ik een baan van vier dagen. Wat ik tijdens mijn studie had geleerd over gedragsproblemen en de behandeling ervan kon ik in de praktijk toepassen. Maar na een paar jaar was ik klaar om verder te groeien. Behandelcoördinator was de logische vervolgstap, maar ik twijfelde of dat wel bij me zou passen. Ik wilde niet altijd achter een bureau zitten. Ik heb toen een loopbaantraject gevolgd. Waar haal je je geluk uit, vroegen ze. Waar ga je van stralen? Dat was de eerste keer dat ik durfde te zeggen dat ik wilde acteren.”

Dus toen nam je ontslag?

„Daar kwam het eigenlijk wel op neer. De ontdekking dat ik actrice wilde worden, gaf me vrijheid. Ik speelde vroeger al mee in theaterstukken op school, maar ik had nooit gedacht dat het mijn baan zou kunnen zijn. Ik weet nog dat er bij onze afdeling een keer een acteur een rollenspel speelde bij een training. Dat was echt een eye-opener voor mij. Maar ja, toen ik ontslag nam, was er wel een groot vraagteken over wat er daarna zou gebeuren.”

Hoe heb je het acteerwerk opgepakt?

„Ik heb workshops gevolgd en ben met een bevriende acteur om de tafel gaan zitten om over de mogelijkheden te praten. Nu speel ik bij een theatergroep en maak ik eigen producties, maar daar verdien ik nog geen geld mee. Daarnaast werk ik als acteur bij assessments en trainingen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan agressietrainingen en trainingen in commerciële vaardigheden en klantgerichtheid. Ik heb nu voor drie of vier dagen in de week werk. Soms zijn het twee opdrachten op één dag, soms geen. Het is hollen of stilstaan.”

Nooit spijt gehad dat je je vaste baan hebt opgegeven?

„Nee, ik zou niet meer terugwillen naar een vaste baan. De vrijheid is iets positiefs. Niemand zegt nu nog tegen me dat iets niet kan omdat het niet binnen mijn functieprofiel past. Nu kan ik mijn speelse en creatieve competenties goed kwijt. Voor mij is er een duidelijke link tussen psychologie en acteren, want voor beiden moet je je verdiepen in menselijk gedrag. Bovendien kan ik met de trainingen ook advies en tips geven aan de deelnemers. Dat actieve en wederzijdse vind ik prettig. Ik vind het super dat ik met acteren andere mensen iets kan leren.”

Jessica van Geel

    • Jessica van Geel