Maatregelen tegen blauwtong verlicht

Rotterdam, 23 aug. Minister Veerman (LNV, CDA) heeft de maatregelen bij de uitbraak van blauwtongziekte in Zuid-Limburg enigszins versoepeld. Het is weer toegestaan om levende herkauwers en sperma, eicellen en embryo`s te vervoeren naar gebieden die binnen de toezichtsgebieden vallen, ook de gebieden in België, Duitsland en Luxemburg. Daardoor is er handel mogelijk binnen de straal van honderdvijftig kilometer die de Europese Commissie heeft ingesteld rondom de besmettingshaarden. De versoepeling volgt op het overleg, eergisteren, binnen de Europese Commissie over de aanpak van de blauwtongziekte. Levende herkauwers mogen nu ook weer worden vervoerd door de toezichtsgebieden naar andere bestemmingen, mits de veewagens en dieren zijn behandeld met een insecticide ter bestrijding van de mug die het blauwtongvirus verspreidt. Het exportverbod blijft van kracht.