Libanon vraagt om hulp marine

Libanon heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken gisteren gevraagd om een bijdrage van de Nederlandse marine aan de VN-macht UNIFIL in het zuiden van Libanon. De vredesmacht moet het Libanese leger helpen het regeringsgezag tot aan de grens met Israël uit te breiden. Nederland onderzoekt of het een fregat met circa 150 man personeel kan sturen. Dit fregat zou moeten patrouilleren voor de Libanese kust, ondermeer om illegale wapenleveranties te voorkomen. CDA en VVD staan gereserveerd tegenover het Libanese verzoek, de PvdA stelt een stevig mandaat als voorwaarde.

Hoge veiligheidsambtenaren van de EU overleggen vandaag in Brussel over de VN-vredesmacht in Libanon. Naar verwachting komen hierbij met name de gevechtsregels aan de orde. De Verenigde Naties willen begin september een voorhoede van 3.500 militairen in Zuid-Libanon hebben. Italië is bereid twee- tot drieduizend militairen te leveren en de leiding over de VN-macht te nemen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslissen vrijdag definitief welke landen gaan bijdragen aan de vredesmacht. (Reuters, ANP)