Lening deels afgelost met toegangskaarten

Aan het eind van het seizoen 2004-2005 was Feyenoord virtueel failliet. De club zegt dat de financiën zijn verbeterd, maar het geld van de transfers van Kuijt en Kalou kan wellicht niet zomaar worden uitgegeven.

Rotterdam, 23 aug. - Veel is onbekend rond de financiën van Feyenoord, maar aan één feit hoeft niet te worden getwijfeld. De Rotterdamse voetbalclub heeft aan de verkoop van Salomon Kalou en Dirk Kuijt minimaal 20 miljoen euro verdiend. Liverpool spreekt op zijn website over 9,5 miljoen pond (13 miljoen euro), Kalou is voor minimaal 8 miljoen euro naar Chelsea vertrokken.

Kan dat geld zomaar worden besteed aan een nieuwe ‘superspits’? Een terechte vraag van de supporters, die bang zijn dat hun club afzakt naar de middenmoot, blijkt uit een open brief aan het bestuur van Feyenoord.

Terwijl clubs als PSV en Ajax de nodige financiële transparantie betrachten, houdt Feyenoord de luiken behoorlijk gesloten, maar dat wil nog niet zeggen dat over de financiën helemaal niets bekend is. Uit het in februari gedeponeerde jaarverslag over het seizoen 2004-2005 – de meest recente beschikbare cijfers – komt een verontrustend beeld naar boven: met een negatief eigen vermogen (2,9 miljoen euro), een verlies (5,5 miljoen) en tal van ‘hoogrentende’ leningen was de situatie in elk geval anderhalf jaar geleden slecht te noemen. In feite was de club op het eind van het boekjaar 2004-2005 virtueel failliet.

Want welk bedrijf is bereid om maar liefst 1 procent rente per maand te betalen voor een lening van 3 miljoen euro? Dan moet de financiële nood hoog zijn. Over één lening die tot 2009 loopt, ter grootte van 1,1 miljoen euro, wordt (na de looptijd) 2 procent rente betaald: voor nog eens 3,5 procent wordt in toegangskaarten afgelost.

Natuurlijk, na de twee – in financieel opzicht – fantastische transfers van Kuijt en Kalou is de situatie zeker verbeterd, maar in hoeverre spelen de resultaten van een jaar geleden nu nog een rol?

Bij één lening – genoemd lening 2 waarvan de hoogte niet in het jaarverslag wordt gegeven – vindt de aflossing onder meer plaats via een deel (40 procent) van de transfergelden die op termijn binnenkomen. Binnen de club, die geen toelichting wil geven op deze „verouderde” cijfers, wordt bezworen dat die lening tegen 9 procent rente allang is afgelost.

Voormalig commissaris Paul Smits, die tot mei verbonden was aan de club, stelt dat het beeld dat uit het jaarverslag oprijst niet dramatisch verschilt van het moment dat hij vertrok. „Het enige materiële wat er volgens mij daarna is veranderd – en dat zeg ik nu als buitenstaander – zijn de transfers van Kuijt en Kalou. En iedereen kan op zijn vingers natellen dat dat geld niet volledig besteedbaar is. Van het financiële beeld word je inderdaad niet vrolijk”.

Of zijn vertrek in mei iets met de financiële problemen te maken heeft, wil Smits niet zeggen. „We hebben destijds afgesproken geen commentaar te geven op mijn vertrek. En die afspraak geldt nog altijd.”

Verder blijft de vraag hoe de financiële situatie ingrijpend kan zijn verbeterd na een seizoen waarin geen cent via Europese wedstrijden is verdiend. Feyenoord werd vorig seizoen in de eerste ronde, die in Rotterdam zonder publiek moest worden gespeeld, uitgeschakeld door Rapid Boekarest. In het seizoen 2004-2005 werd nog de derde ronde in de UEFA Cup behaald, maar resteerde wel een verlies van 5,5 miljoen euro. „Als gevolg van het uitblijven van plaatsing voor de Champions League en de vroegtijdige uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi zal in het seizoen 2005-2006 [afgelopen seizoen, red.] de exploitatie wederom onder druk komen te staan”, zo stelt het jaarverslag in een vooruitblik.

Verder werd in hoog tempo afscheid genomen van een groot aantal spelers, van wie de meesten weinig geld opgeleverd zullen hebben. Onder leiding van Ruud Gullit en Mark Wotte was het aantal contractspelers tot meer dan vijftig opgelopen. Het snijden zal in elk geval wel verlichting hebben gegeven in de post salarissen die in het seizoen 2004-2005 26 miljoen euro bedroeg. Spelers als Hossam Ghaly, Thomas Buffel en Robin van Persie hebben wel het een en ander opgeleverd, en die gelden kunnen zijn ingezet om leningen af te lossen.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat financiers, als gevolg van de financiële zwakte van de club, bij de leningen zekerheden hebben geëist. Zo waren de aandelen van dochter Feyenoord Ghana in het seizoen 2004-2005 verpand, en hetzelfde gold voor een deel van de debiteuren. Een lid van de raad van commissarissen – vermoedelijk voorzitter Jorien van den Herik – „heeft direct of indirect leningen verstrekt aan de vennootschap. Hierover wordt rente vergoed”.

Een jaar geleden is de directie van Feyenoord een herstructureringsoperatie begonnen. Mede op grond daarvan, zo wordt in het jaarverslag gemeld, „verwachten wij de continuïteitsproblematiek van Feyenoord te kunnen opheffen”. Het succes van die herstructureringsoperatie van het afgelopen seizoen bepaalt met andere woorden hoe Feyenoord er op dit moment voor staat. En dat bepaalt ook de financiële ruimte die de club na de ‘droomtransfers’ van Kuijt en Kalou momenteel tot zijn beschikking heeft.

    • Dirk Vandenberghe
    • Erik van der Walle