Lekker groot en functieloos

Bijna herfst. Maar wat moet je aantrekken, en wat niet?

De trends van top tot teen, onthuld door nrc.next.

Brede stoere riem van ontwerpersduo Dolce & Gabbana. Foto AFP A model presents a creation by Italian fashion designer Dolce Gabbana, during the Fall/Winter 2006/2007 women's ready to wear collection in Milan 23 February 2006. AFP PHOTO FRANCOIS GUILLOT AFP

Het wordt een onstuimige herfst, wat de ceintuurs betreft. Op straat zie je ze al om menig vrouwenmiddel voorbijkomen: brede, stoere riemen, gevlochten, gedraaid of met meerdere leerlaagjes over elkaar.

Ze zijn er in de geëikte ceintuurkleuren bruin, zwart en beige, maar liever nog zijn ze zilver of goud, bespikkeld met studs (ijzeren knopjes, punkers en liefhebbers van SM zijn er dol op) of bestikt met patroontjes. De gesp – rond, vierkant, schelp- of eivormig – vormt de kroon op dit wilde landschap. Zie mij, schreeuwen deze ceintuurs, zie mij dan. Onder geen shirt, bloesje of zelfs dikke jas laten ze zich wegmoffelen; altijd en eeuwig liggen ze bovenop.

Het Spaanse jongemeisjesmerk Bershka, het brutale zusje van Zara, voert een dubbel riemenbeleid: er zijn hele dunne te koop, die als een slangetje om je taille liggen, maar de blikvangers zijn twee van die oversized glamour-modellen, in zwart en in goud. Hun prijs (12,90 euro) verraadt dat ze alleen maar van leer líjken.

„Het is een trend”, zegt verkoopster Mascha (23) van Vero Moda, nog zo’n jong merk dat voor een prikkie megaceintuurs („plastic”, aldus Mascha, „geen leer”) verkoopt. Bij Vero Moda zijn de waist belts pas een week binnen, maar de vraag is enorm. „Het gaat heel snel. Iedereen doet elkaar na. Ze willen allemaal een grote riem over hun kleren.”

Maar als er daarónder dan iets afzakt, vraag ik, als er dus behalve een sier-riem ook een echte riem nodig is? Dragen vrouwen er dan twee over elkaar? Mascha schudt van nee. Ze kijkt om zich heen en wijst op een collegaatje bij de kassa: haar lage spijkerbroek zit zó strak om haar heupen gegoten dat ver daarboven, ergens tussen navel en oksels, geheel functieloos een forse bruine riem kan bungelen. Je kijkt meteen, dat wel.

Maar niet iedereen hapt vrijwillig de hele dag naar adem. De oudere, gedistingeerde klant van Claudia Sträter houdt niet van al te strak: ze zien haar al aankomen, op het directieoverleg of in het Concertgebouw. Toch is de Sträter-dame een even grote riemenfan. Deze herfst liggen er sierlijke, echt leren drapeersels van tussen de 50 en 120 euro over haar colberts en wollen vrijetijdsmantels.

„Onze ceintuurs passen vaak best door de lusjes van een broek”, zegt verkoopster Judith (36). ,,Maar dat is niet zo belangrijk, nu. Broeken mogen laag en losjes hangen. Als ze straks weer tot de taille komen, is de ceintuur pas weer nodig. Nu is hij er puur voor het mooi.”

Sandra Heerma van Voss

    • Sandra Heerma van Voss