Kunstenaars claimen `ettelijke miljoenen` van kabelbedrijven

rotterdam. De stichting Norma, belangenbehartiger van uitvoerende kunstenaars, eist `ettelijke miljoenen`, mogelijk zelfs `tientallen miljoenen euro`s` van de kabelbedrijven. Het gaat om niet uitbetaalde rechten. Norma heeft zes bedrijven gedagvaard voor het ongeoorloofd uitzenden van programma`s. Het gaat om UPC, Essent Kabelcom, Casema, Multikabel en DELTA Kabelcomfort. De uitzending van tv- en radioprogramma`s via de ether geldt volgens de wet als de eerste verspreiding. Uitzenden via de kabel is dus het opnieuw uitbrengen van het werk, aldus Marnix Langeveld, juridisch medewerker van Norma. Daarom zou voor kabeluitzendingen opnieuw moeten worden betaald - net zoals schrijvers geld krijgen voor in bibliotheken uitgeleende boeken.