Iran: ‘serieus praten’ over atoomkwestie

Iran heeft zich gisteren weer bereid verklaard tot „serieuze onderhandelingen” over zijn omstreden nucleaire programma. Maar een semi-officieel persbureau meldde dat de regering nog steeds niet van plan is de verrijking van uranium op te schorten.

Dat laatste heeft de VN-Veiligheidsraad geëist.

De Iraanse toponderhandelaar nucleaire zaken, Ali Larijani, overhandigde gistermiddag in Teheran het als „multidimensionaal” aangekondigde antwoord op een westers aanbod van aanmoedigingsmaatregelen om Teheran te overreden zijn verrijkingsactiviteit op te schorten. Ontvangers van het schriftelijke antwoord waren aan de ambassadeurs van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (waarbij Zwitserland de Amerikaanse belangen vertegenwoordigde) plus Duitsland. Het gaat volgens Larijani om „een nieuwe formule” om de meningsverschillen te overbruggen. Bijzonderheden werden niet bekendgemaakt. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, zei dat het document „uitgebreid” is en „gedetailleerde en zorgvuldige studie” vergt.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, zei gisteren dat Washington het Iraanse antwoord zorgvuldig zal bestuderen, maar direct aan sancties gaat werken als niet aan de voorwaarden van de Veiligheidsraad is voldaan. Bolton zei dat de VS „klaar staan om heel snel elementen van een resolutie in de Veiligheidsraad voor te leggen”. De Veiligheidsraad heeft geëist dat Iran voor het eind van deze maand zijn verrijkingsprogramma opschort. Opschorting, een maatregel die de afgelopen maanden consequent is afgewezen door de Iraanse leiders – al is wel gezegd dat het bij onderhandelingen aan de orde zou kunnen komen – moet dienen als waarborg dat Iran geen kernwapens bouwt.

Maar de eerste commentaren uit Rusland en China gaven aan dat de VS nog een harde strijd zullen moeten leveren in de Veiligheidsraad voor strafmaatregelen tegen Iran, mocht Teheran inderdaad uranium blijven verrijken. China riep Iran op zich constructief op te stellen, maar voegde daaraan toe dat de andere partijen kalm moeten blijven en zich flexibel moeten tonen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanochtend weten dat het zou blijven zoeken naar een politieke oplossing door middel van onderhandelingen. Volgens een woordvoerder is het noodzakelijk „de subtiliteiten te begrijpen” en „de constructieve elementen te vinden” in het Iraanse antwoord. Rusland en China zijn handelspartners van Iran, en hebben zich de afgelopen maanden voortdurend afkerig getoond van sancties. Moskou helpt Iran ook bij de bouw van een nucleaire reactor in Bushehr, en project waartegen de VS zich fel verzetten. (AP, AFP, Reuters)