Iran biedt ‘serieus overleg’ aan

Iran is bereid om „serieus te gaan onderhandelen” over zijn omstreden nucleaire programma. Dat heeft de Iraanse onderhandelaar Ali Larijani gisteren verklaard in Teheran. Ali Larijani overhandigde daar de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China, Rusland en Zwitserland (dat de VS in Teheran vertegenwoordigt) persoonlijk het Iraanse antwoord op een westers aanbod van aanmoedigingsmaatregelen in ruil voor opschorting van het uraniumverrijkingsprogramma. Of Iran inderdaad bereid is om af te zien van de omstreden uraniumverrijking, is onduidelijk. Details zijn niet bekendgemaakt. Wel zei Larijani per direct beschikbaar te zijn voor overleg: „Vanaf 23 augustus is Iran klaar voor serieuze onderhandelingen”. Iran omschrijft zijn antwoord als „omvangrijk en multidimensionaal”.

De VS en de EU verdenken Iran ervan onder de dekmantel van een vreedzaam nucleair programma heimelijk kernwapens te ontwikkelen. Daarom eisen zij als vertrouwenwekkende maatregel de opschorting van alle Iraanse verrijkingsactiviteit. Om Iran aan te moedigen op hun eis in te gaan, hebben Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië eerder dit jaar met Amerikaanse steun een pakket economische concessies aangeboden. Daarnaast nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties begin augustus een resolutie aan waarin Iran sancties in het vooruitzicht werden gesteld als het land de verrijking van uranium niet onmiddellijk zou opschorten. Iran kreeg tot 31 augustus om aan de eis tegemoet te komen.

Zonder nader op de Iraanse positie in te gaan verklaarde Larijani in Teheran dat zijn land in het formele antwoord op alle punten van het Westers aanbod ingaat en zelf ook een aantal vragen stelt.

Iran heeft tot nog toe telkens betoogd dat het land volgens het nucleaire non-proliferatieverdrag recht heeft op zijn héle nucleaire programma, inclusief verrijking. Maandag nog verklaarde de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei dat „Iran zijn pad zal voortzetten met geduld en kracht, en daarvan de zoete vruchten zal proeven”. (AP, Reuters)