Hondenrenbaan wijkt voor ambassade

De Amerikaanse ambassade verhuist in 2011 van het centrum van Den Haag naar Wassenaar. Na jaren van overlast en ergernis krijgt de stad de hoek van het Lange Voorhout weer terug.

Het „mooiste plekje van Den Haag” komt weer in Nederlandse handen, al is het pas in 2011. Dan verhuist de Amerikaanse ambassade uit het centrum. Eerst blijven tot 2007 de met plastic zeilen behangen hekken, de politiehokken, de vangrails en de tijdelijke rood-witte road-blocks het straatbeeld bepalen op de hoek van het Lange Voorhout tegenover het Binnenhof. Die worden daarna vervangen door hekken die het gebouw uit 1959 het aanzien van een gevangenis zullen geven, zoals blijkt uit een fotomontage van de gemeente. ‘Anti-ram palen’ moeten dit ‘anti-klimhek’ beschermen.

Gisteren maakte burgemeester Wim Deetman bekend een overeenkomst met de Verenigde Staten te hebben getekend. De gemeente probeert de Amerikanen al jaren te bewegen uit het centrum van de stad te verhuizen. Na de aanslagen van 11 september eisten de VS strengere veiligheidsmaatregelen. Die kwamen er, met de bijbehorende overlast voor weggebruikers en de ergernis over de vier verdedigingsringen, die niet pasten in de historische omgeving.

Zo’n vesting midden in het centrum levert de gemeente te veel problemen op. Dat bleek bijvoorbeeld bij een (valse) bommelding op 6 november 2004, die het verkeer naar de stad totaal tot stilstand bracht: de snelwegen rond de stad werden net als de invalswegen deels afgezet, zodat het verkeer langzamer moest rijden en de politie alle auto’s die Den Haag binnenreden kon inkijken. Delen van het centrum werden toen volledig afgezet.

De Amerikanen weigerden lange tijd over een verhuizing na te denken. Zij vonden de beveiliging op het Lange Voorhout onvoldoende, maar wilden de centrale locatie toch ook niet opgeven. In mei 2005 vonden ze een plek die prestigieus genoeg was voor een nieuwe ambassade: ’t Paardeweitje.

Maar dit hoekje van het landgoed Clingendael bleek een van de meest beschermde stukjes groen in de omgeving te zijn. Beschermd door het Bestemmingsplan Landelijk Gebied van de gemeente Wassenaar, het Groenbeleidsplan en de ontwikkelingsvisie Clingendael/Oosterbeek van de gemeente Den Haag, door de status als Nationaal Cultureel Erfgoed, door het streekplan Zuid-Holland West, als Rijksbeschermd Stadsgezicht en als Rijksmomument.

De gemeente Den Haag, opgelucht dat er een doorbraak leek te zijn, stemde met lichte tegenzin en een kleine meerderheid toch met de locatie in. Als eigenaar van de grond niet onbelangrijk. Maar in buurgemeente Wassenaar weigerde de raad met de locatie in te stemmen. En dat was nog belangrijker, omdat Clingendael op het grondgebied van Wassenaar ligt.

De onderhandelingen begonnen opnieuw. Medewerkers van het Bureau of Overseas Building Operations van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen langs om verschillende locaties te bekijken. Zij wilden, zo blijkt uit raadsstukken van Wassenaar, een gebied van zo’n vier hectare, vooral omdat er een veiligheidszone van 30 meter rond een nieuw gebouw te kunnen vrijhouden. Het werd uiteindelijk een plek vlak bij ’t Paardeweitje, waar nu een hondenrenbaan ligt.

Nu er overeenstemming is bereikt, kunnen de procedures beginnen. Daarvoor staat drie jaar gepland. Voor de Zuid-Hollandse Windhonden Ren Vereniging moet een nieuwe locatie gevonden worden. Ook voetbalvereniging JAC (Jac Archipel-Ornas Combinatie) moet grond opgeven. Een „voormalige eigenaresse” van de grond heeft nog rechten op het terrein, die moeten „in overleg” opgeheven worden.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Hondenrenbaan wijkt voor ambassade (23 augustus, pagina 3) staat dat de Amerikaanse ambassade naar ’t Paardeweitje , op het landgoed Clingendael wilde verhuizen. Het ging echter om het een andere weide bij het landgoed. Dit idee is niet alleen door de Wassenaarse, maar ook door de Haagse gemeenteraad afgestemd.

    • Derk Stokmans