‘Heb ik weer, nu ben ik te gematigd’

De Rotterdamse politicus Marco Pastors richt vandaag een landelijke partij op.

Uitgangspunt is maximale vrijheid voor iedere burger.

Marco Pastors Foto Bas Czerwinski 17-08-2006, ROTTERDAM. MARCO PASTORS. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

„Het is natuurlijk verboden om erg lelijke dingen over Pim te zeggen.” Marco Pastors, de voorman van Leefbaar Rotterdam, ontvangt zijn gasten graag in het voormalige woonhuis van Pim Fortuyn, het Palazzo di Pietro in Rotterdam. Pastors leerde Fortuyn in 1990 kennen, bij de OV-studentenkaart BV. De schaduw van zijn politieke leermeester is lang, zegt hij. „Hij is een deel van mijn leven, de enige reden dat ik in de politiek zit.”

Afgezien van kritiek op Fortuyn mogen ze vrijuit spreken, de tien mensen die met Pastors meedenken over het programma van zijn nieuwe landelijke partij. Wekelijks komen ze bijeen. Ze delen het uitgangspunt van de partij: maximale vrijheid voor iedere burger, en een overheid die alleen bijspringt voor mensen die het echt nodig hebben. Rond dat uitgangspunt, zegt Pastors, bouwt hij zijn nieuwe partij op. Vandaag meldt hij zich bij de Kiesraad om zich in te schrijven voor de verkiezingen van 22 november.

Pastors voert een strikte regie over zijn mediabeleid. De naam van zijn partij onthult hij vandaag in een andere krant. De kandidatenlijst zal hij, verspreid over twee dagen, over enkele weken bekendmaken. Op die lijst komen in ieder geval mensen uit zijn Rotterdamse netwerk: oud-wethouders Wim van Sluis en Marianne van den Anker denken nog na, raadslid Ronald Sørensen en Joost Eerdmans (nu nog LPF) komen zeker op de lijst.

Pastors probeerde ook andere politici en publicisten te interesseren. Maar minister Rita Verdonk weigerde, evenals publicist Paul Scheffer, die in 2001 over het ‘multiculturele drama’ schreef. „Die kiest ervoor de voetveeg van de PvdA te blijven.” Verder heeft hij contact met opiniepeiler Maurice de Hond, van wie hij ideeën over directe democratie en bestuurlijke vernieuwing overnam.

Dat valt zeker niet mee, een partij oprichten in een half jaar tijd?

„We hadden niet gerekend op vervroegde verkiezingen. Maar we hebben veel geleerd door vier jaar Leefbaar Rotterdam. We nemen het bestuur over van Leefbaar Rotterdam, de mental coach, de woordvoerder, de wijze van mensen selecteren.”

Geert Wilders presenteert deze week zijn kandidatenlijst, Hilbrand Nawijn richt een eigen partij op. Waarom trekt u niet samen op?

„Alleen Wilders lag voor de hand als partner. We hebben het geprobeerd, maar het is niet voor niets dat we elkaar niet hebben gevonden. Hij mist de vaardigheden om samen te werken. Zijn tweede man, Bart Jan Spruyt, heeft dat nu ook ontdekt. Die ga ik zeker bellen. En wat er bij de LPF gebeurt is ongelooflijk. De boot ligt al op de bodem en ze hakken nog steeds door.”

Worden de kleintjes niet vermorzeld in de strijd tussen PvdA en CDA?

„Dat is een non-strijd. PvdA en CDA doen alsof je tussen hen moet kiezen, maar je krijgt ze allebei. Als ze boven de 75 zetels komen gaan ze lekker samen, de grootste levert de premier. Een combinatie PvdA-CDA zou een schande zijn, tenzij ze vooraf zeggen dat ze eventueel samen willen regeren.”

Wat zou u anders doen dan de kabinetten-Balkenende?

„Het CDA geeft zich geen rekenschap van het mandaat van de kiezer. Het land is het zat, dat getuttel met immigratie, het baantjescircuit. Balkenende durft niets, en als hij iets doet, gaat hij de verkeerde kant op. Na de moord op Theo van Gogh bezocht hij een moskee! Alleen Rita Verdonk deed het goed in het vorige kabinet, maar nu wordt ze misbruikt door de VVD. De VVD gaat veel verliezen door ons.”

U heeft het afgelopen jaar in het islamdebat uw toon gematigd...

„O ja? Dat heb ik weer. Nu ben ik weer te gematigd.”

U bood uw excuses aan moslims die u ten onrechte beledigd had aan. Ook in debatten slaat u een genuanceerdere toon aan.

„Nou ja, het is een proces geweest. De eerste jaren moesten we de problemen benoemen en de confrontatie aangaan. Er doen zich vreselijke problemen voor: de beroerde positie van vrouwen en homoseksuelen, criminaliteit, het slachtofferdenken. Maar nu de problemen door iedereen erkend zijn, wordt het tijd om over oplossingen te praten. Daar past een andere toon bij.”

U bent bekend door uitspraken over islam en integratie. De partij zal vooral worden beoordeeld op dat onderwerp.

„Dat is niet zo erg. In Rotterdam verdween dat na een tijdje vanzelf, toen mensen zagen dat we meer zijn dan dat, want 30 procent van de Rotterdammers heeft dat gezien in maart. Dat geeft hoop voor de rest van van het land. Ik hoop dat we duidelijk kunnen maken dat we meer zijn dan een one-issuebeweging.”

Zullen stokpaardjes van Leefbaar Rotterdam als preventief fouilleren en de Rotterdam-wet terugkeren in uw programma?

„De Rotterdam-wet is een goed voorbeeld. In algemene zin geloven wij: hoe meer vrijheid, hoe gelukkiger. Maar door de immigratie kunnen de grote steden die vrijheid niet aan. De liberalisering van de woningmarkt werkt daar niet, want slechte wijken trekken huurders aan de onderkant. Die moet je weren door inkomenseisen te stellen aan nieuwe huurders. Volgens juristen kan dat niet, want dat is meten met twee maten. Maar als ik dat hoor, is de oplossing nabij.”

    • Guus Valk
    • Mark Duursma