Grieken ruziën over bosbranden

Vier gunstige zomers heeft Griekenland gehad. Maar de recente reeks hevige bosbranden – waarvan de laatste pas vanochtend werd bedwongen – heeft een einde gemaakt aan de illusie van opeenvolgende Griekse regeringen dat men de bedreigingen de baas was.

De afgelopen dagen is gebleken dat er toch nog grote tekortkomingen zijn. Oude blusvliegtuigen hadden bij de eerste brand problemen te hebben met opstijgen bij een temperatuur boven de 36 graden Celsius – het was die dag 40 graden. Boven Halkidiki verscheen, tot woede van de bevolking, het eerste blusvliegtuigje pas twee uur na het ontstaan van de brand. Volgens de brandweer kwam dat doordat op het vliegveld van Thessaloniki een bourini – een lokaal noodweer – heerste.

De minister van Macedonië en Thracië heeft meteen zijn excuses aangeboden voor „gevallen waarin we misschien tekort zijn geschoten”. Maar zijn collega’s van Binnenlandse Zaken en Openbare Orde namen dit enkele uren later weer terug, omdat de maatregelen volgens hen beslist niet gebrekkig waren geweest.

Deskundigen zijn het er inmiddels wel over eens dat preventie zwaar is verwaarloosd. Zo zijn brandgangen – noodzakelijk om branden af te remmen en om bij de plaats van de brand te komen – op veel plaatsen slecht geconserveerd. Hoewel de brand in Halkidiki wellicht werd veroorzaakt door blikseminslag, praat niemand over de illegale vuilstortplaatsen, oorzaak van de helft van alle grote bosbranden .

    • F.G. van Hasselt