Gedoe om zadeldek komt ruiter slecht uit

Problemen over een ‘zadeldek’ stuurden gisteren de voorbereiding van de Nederlandse dressuurruiter Laurens van Lieren in de war bij de Wereldruiterspelen. Op de eerste van twee dressuurdagen in Aken werd Van Lieren op het voorterrein, waar hij zich met zijn paard voorbereidde op de wedstrijd, door een official erop gewezen dat reclame-uitingen, in dit geval van Rabobank, op het zadeldek verboden zijn. Het dekje diende ogenblikkelijk vervangen te worden door een reclamevrije sjabrak.

Van Lieren draafde te paard naar de stal. Daar vond hij slechts een kletsnatte (te drogen hangende) sjabrak, waarvan de reclame-uiting met het startnummer kon worden afgedekt.

Voor Van Lieren weer aan rijden toekwam was er een half uur van de geplande losrijtijd verstreken. „Ik moest met mijn paard de opperste concentratie bereiken, maar we kwamen niet meer in een flow. Er was te veel afleiding geweest”, zei een teleurgestelde Van Lieren, die zevende werd. De ingreep van de official bleek niet terecht en de man werd door de organisatie berispt. „Nu een berisping”, aldus de vader van Van Lieren cynisch, „over twee weken een hoge Duitse onderscheiding.”

Vandaag komen Anky van Grunsven en Edward Gal in actie voor Nederland, dat op de tweede plaats staat achter Duitsland.

    • Jacob Melissen