Gatlin voor acht jaar geschorst na dopegebruik

Het Amerikaanse anti-dopingbureau (Usada) heeft gisteren laten weten dat atleet Justin Gatlin de maximale straf van acht jaar schorsing zal krijgen. De 24-jarige sprinter, olympisch kampioen op de 100 meter (‘Athene 2004’), werd op 22 april in Kansas betrapt op het gebruik van het verboden spierversterkende hormoon testosteron.

Gatlin heeft bekend dat verboden prestatiebevorderende middel te hebben gebruikt. Tenzij de beroepscommissie anders besluit, raakt hij ook zijn wereldrecord op de 100 meter van 9,77 seconden kwijt. Dat deelt hij met Asafa Powell, de Jamaicaan die die tijd inmiddels twee keer heeft geëvenaard.

De relatief lange uitsluiting van de sprinter uit Brooklyn, New York wordt opgelegd, omdat het zijn tweede overtreding betreft. Bij de eerste was hij nog junior. In 2001 werden in zijn urine sporen aangetroffen van amfetamine. De atleet verdedigde zich destijds met het argument dat hij dat stimulerende middel al tien jaar gebruikte op doktersvoorschrift, met de bedoeling zich beter te (kunnen) concentreren.

Dat bleek voor zowel de internationale atletiekfederatie (IAAF) als Usada een verzachtende omstandigheid. Anders was hij levenslang geschorst. Gatlin zal de straf accepteren, al liet zijn advocaat, John Collins, in een eerste reactie weten nog wel naar wegen te zoeken om de duur van de schorsing te reduceren. „Volgens ons is sprake van buitengewone omstandigheden”, zei Collins tegenover het Amerikaans persbureau AP. De jurist baseert zijn hoop op de eerdere confrontatie met het dopingpanel, dat „toen erkende dat Justin geen bedrieger was en ook niet de intentie had om te bedriegen”. Gatlin heeft, ongeacht de uitkomst van een eventueel beroep, toegezegd zich voortaan te zullen inzetten om doping uit de sport te bannen.

Na Tim Montgomery is hij de tweede Amerikaanse atleet op de 100 meter die wordt geschorst. Montgomery werd in 2005 voor twee jaar verbannen uit de sport, op basis van zijn betrokkenheid bij het zogeheten ‘Balco’-schandaal. Zijn toenmalige wereldrecord van 9.78 werd ongeldig verklaard.

Gatlin heeft zich in elk geval neergelegd bij de accuratesse van het dopinglab, tot groot genoegen van de voorzitter van het Amerikaanse Olympisch Comité, Peter Ueberroth. „Gatlin doet wat hij moet doen en dat is erkennen dat hij een dopingovertreding heeft begaan.”

De Amerikaanse topsport is in beroering, na de recente dopinggevallen van wielrenner Floyd Landis en atlete Marion Jones. De eerste zou testosteron hebben gebruikt, de tweede het verboden bloeddopingmiddel epo.