Een wereld gedroomd door Satan

CD AVANT-FOLK Current 93: Black Ships Ate The Sky Durtro Jnana, distr. Konkurrent *****

CD AVANT-FOLK

Current 93: Black Ships Ate The Sky Durtro Jnana, distr. Konkurrent

Diep in de jaren tachtig vestigde David Tibet, de man achter Current 93, zijn naam met een reeks albums vol spookachtige collages en huiveringwekkende loops, waarin Gregoriaanse gezangen en duivelse associaties een bijzonder soort theologie doen vermoeden. Dat is nauwelijks veranderd, ook niet nu Tibet zich officieel tot het katholicisme heeft bekeerd en zijn muzikale stijl al jarenlang stevig tegen de donkere regionen van de folk laat leunen. Hij geldt bovendien als ontdekker van Antony.

Antony zingt een van de acht versies van de achttiende-eeuwse hymne Idumaea, net als onder andere Marc Almond, folklegende Shirley Collins en Baby Dee. Die versies binden een topzwaar, veeleisend conceptalbum, waarin Tibets opvattingen over leven, dood en apocalyps schitterend vorm krijgen.

Misschien leven we wel in een wereld die gedroomd wordt door Satan, zegt hij, en vangen we maar af en toe een glimp op van hoe het zou moeten wezen. Die Dag des Oordeels werpt zijn schaduw vooruit in subtiele, kleurrijke drones, die verder worden aangekleed met akoestische gitaren, cello’s en Tibets half-gesproken zang. Deze plaat is alleen al de moeite waard vanwege de bijdrage van Bonnie ‘Prince’ Billy op banjo en het drone-instrument tamboera, maar dat is maar een van de parels op een ontzagwekkende plaat.

    • Jacob Haagsma