Coördinator terreur niet geïnformeerd

De politie in Flevoland heeft afgelopen weekeinde ten onrechte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) niet geïnformeerd over de klopjacht op een vermeende terrorist op het Lowlandsfestival.

Dat zegt een woordvoerder van de NCTB naar aanleiding van het incident waarbij een man in een witte jurk werd gesignaleerd die mogelijk een bomgordel droeg.

Het regiokorps Flevoland sloeg groot alarm, lichtte het Korps Landelijke Politiediensten, andere regiokorpsen en Schiphol in, maar verzuimde contact op te nemen met het NCTB.

„Bij een dergelijk incident, waarbij mogelijk een Marokkaanse man betrokken was die een bomgordel zou dragen, Schiphol wordt gewaarschuwd en de KLPD een helikopter de lucht in dirigeert, hoort een melding bij ons”, aldus de woordvoerder.

„Wij moeten oordelen over de vraag of elders bewaking moet worden opgevoerd, het alerteringssysteem geactiveerd moet worden of anderszins maatregelen moeten worden genomen. Het ziet er naar uit dat het verder operationeel allemaal goed verlopen is. Maar bij een serieuze dreiging hadden ook wij geïnformeerd moeten worden.”

Bewakers van het festival in Biddinghuizen hielden de man in eerste instantie tegen toen hij met twee andere jongens zonder kaartje het terrein op wilde. De 21-jarige Amstelvener wist vervolgens te ontsnappen in een gestolen auto, waarop een klopjacht volgde. Omliggende regiokorpsen kregen het verzoek om uit te kijken naar het voertuig en de man. Tegen de ochtend werd hij alsnog aangetroffen op het festivalterrein. De NCTB werd uiteindelijk geïnformeerd door de marechaussee op Schiphol.

Politieke partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Donner (Justitie, CDA). Zo wil het Tweede-Kamerlid Weekers (VVD) van Donner weten of de achtervolging van de Amstelvener inderdaad een terreuralarm betrof, terwijl niet alleen de NCTB niet op de hoogte werd gebracht, maar ook Schiphol pas in een later stadium geïnformeerd werd. Weekers wil van Donner een feitenrelaas en wil de kwestie over twee weken met de Tweede Kamer bespreken.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen bestaat er een zogenoemd ‘opschalingsmodel’ aan de hand waarvan kan worden vastgesteld wanneer lokale opsporing regionaal of zelfs landelijk moet worden opgetuigd.

Volgens de woordvoerder is het volstrekt onduidelijk of dat opschalingsmodel van toepassing is geweest op de gebeurtenissen op het Lowlandsfestival. Het is volgens hem ook mogelijk dat de politie al vrij snel in de gaten had dat het om een faketerrorist ging.