Billiton profiteert van hoge ertsprijs

Het grootste mijnbouwconcern ter wereld, het Brits-Australische BHP Billiton, heeft in zijn op 30 juni geëindigde gebroken boekjaar een 63 procent hogere nettowinst geboekt dankzij de hoge metaalprijzen. Bovendien verwacht het concern dat de mondiale schaarste aan grondstoffen voor onder meer staal, koper, aluminium en nikkel voorlopig zal blijven bestaan en de prijzen verder zullen stijgen. De gestegen vraag naar metaalertsen en andere grondstoffen is vooral het gevolg van de sterk gestegen afzet van het bedrijf naar China.

Dat heeft BHP Billiton vanmorgen bekendgemaakt. De nettowinst steeg van 6,4 tot 10,5 miljard dollar (8,2 miljard euro), de omzet steeg met een kwart tot 39,1 miljard dollar. De divisie metaalertsen leverde de belangrijkste bijdrage aan de winst van BHP Billiton, dat ook steenkool en diamant delft en olie wint. Het concern is onder andere mede-eigenaar van de grootste kopermijn ter wereld in Chili, waar al weken een staking woedt.

BHP Billiton profiteerde het meest van de stijging van de koperprijs, die sinds januari verdubbelde. Ook de prijzen voor bauxiet (de belangrijkste grondstof voor aluminium) en ijzererts (voor de productie van staal) stegen scherp. Om de productie verder op te voeren moest BHP Billiton wel investeren in nieuwe mijnbouwmachines en extra personeel aantrekken. In sommige landen kampte het concern met een tekort aan personeel. Nieuwbouwprojecten in onder andere Australië, waar het concern een nikkelmijn bouwt, en in de Golf van Mexico, waar het een nieuw olieveld in gebruik neemt, kwamen hierdoor een derde duurder uit dan gepland. Gezien de prijsstijgingen van zowel nikkel als olie is dat volgens het bedrijf echter geen groot probleem.

Eerder deze maand rapporteerde BHP Billitons belangrijkste concurrent, het Britse Rio Tinto, eveneens een miljardenwinst. De aandelen van beide bedrijven bereikten in mei dit jaar een recordhoogte, toen de prijzen van koper, zink en andere grondstoffen nieuwe records bereikten.

Om aan de groeiende vraag naar grondstoffen te kunnen voldoen, neemt BHP Billiton nieuwe mijnen in gebruik. Door de hogere prijzen wordt het ook rendabel om moeilijker winbare ertsen te delven. In het afgelopen boekjaar kwamen vier grote projecten gereed: de uitbreiding van een bauxietmijn in Australië, twee kopermijnen in Chili en een ijzerertsmijn in Australië. Dertien andere projecten, waarin BHP Billiton 100 miljoen dollar of meer investeert, zijn nog in ontwikkeling. In de VS en Australië breidt het concern olievelden uit, in Brazilië is een bauxietraffinaderij in aanbouw, in Australië en Brazilië wordt de verwerkingscapaciteit voor ijzererts verhoogd en in Canada is een diamantmijn in aanbouw.