Ambassade VS verhuist

De ambassade van de Verenigde Staten verhuist van Den Haag naar Wassenaar. De gemeente Den Haag en de VS hebben daarover een overeenkomst gesloten, zo maakte burgemeester Deetman gisteren bekend. De verhuizing, die in 2011 moet plaatsvinden, maakt een einde aan de hinder die ontstond nadat de Amerikanen extra veiligheidsmaatregelen rondom het gebouw aan de Lange Voorhout eisten. Die leveren volgens de gemeente veel hinder op voor verkeer dat het centrum wil bereiken, en ontsieren ook wat Deetman „het mooiste stukje Den Haag” noemt. In ruil voor de toezegging mag de ambassade een hek van 3,60 meter hoog rondom de huidige locatie neerzetten.

In eerste instantie wilden de Amerikanen niet verhuizen. Toen ze daarmee toch instemden, kozen ze een weitje in het landgoed Clingendael, maar dat weigerde de gemeente Wassenaar. De alternatieve locatie ligt ook op het grondgebied van Wassenaar, de grond is eigendom van de gemeente Den Haag. Wassenaar moet nog toestemming geven voor de bouwplannen, maar over de inhoud daarvan is al uitvoerig overleg geweest, vertelde Deetman.