‘Afschieten, dat is de enige oplossing’

Zeemeeuwen die marktbezoekers de bril van het hoofd pikken, die patateters aanvallen en visverkopers het leven zuur maken – voor marktkoopman Hennie van Schaik is de maat vol. De meeuwenoverlast in Rotterdam moet dringend worden aangepakt. Als raadslid voor Leefbaar Rotterdam heeft Van Schaik schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Afschieten zou het beste zijn, zegt de textielverkoper. „Sinds de meeuw een beschermde vogel is, groeit de populatie explosief. Het probleem wordt steeds groter.”

Alfred Hitchcock op de markt, dat is vast geen pretje?

„Het probleem doet zich niet alleen bij ons voor. In heel Nederland geven meeuwen overlast. Bij raffinaderij Nerefco op de Maasvlakte wordt het personeel nu in bussen vervoerd, omdat meeuwen fietsers aanvallen. De parkeerplaats is daar met een net overspannen. Het loopt gruwelijk uit de hand. Met 60.000 meeuwenparen herbergt de Maasvlakte de grootste broedkolonie van Europa. Die vogels zijn zo slim. Waarom zouden ze nog op zee naar voedsel zoeken als in de stad het eten voor het oprapen ligt? Op de markt schijten ze alles onder. Uit ervaring weet ik dat het geen pretje is om zo’n kwak op je kleren te krijgen. Het is pure salpeterzuur.”

Afschieten betekent een bloedbad.

„De vogelbescherming heeft voorgesteld om met valken de meeuwen te verjagen. Lariekoek, dat gaat niet werken. Eieren schudden en de kolonie terugbrengen tot normale proportie, dat is de enige oplossing.”

U voert al jaren campagne tegen de meeuwen. Luistert er wel iemand?

„Een jongen die hier ’s avonds de kramen afbreekt, is onlangs doodziek geworden. Hij had poep aan zijn handen gekregen en daarna een broodje gegeten. Misschien moet er eerst echt iets ernstigs gebeuren.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens