Aanhoudend geweld in Congo sinds uitslag verkiezingen

Kinshasa. De rivaliserende Congolese politici Joseph Kabila en Jean-Pierre Bemba hebben gisteravond na drie dagen van gevechten in de hoofdstad Kinshasa een wapenstilstand afgekondigd. De VN-vredesmissie in Congo, die in het conflict bemiddelde, zei af te wachten of het bestand standhoudt. Nadat zondag bekend was geworden dat de twee kandidaten het op 29 oktober tegen elkaar opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, braken tussen aanhangers van beide politici afgelopen dagen meerdere malen vuurgevechten uit. Daarbij zouden zeker drie mensen zijn gedood. Kabila (vooral populair in het oosten) en Bemba (populair in het westen en in Kinshasa) zijn beide voormalige krijgsheren met veel geld en talrijke gewapende aanhangers. De VN-vredesmissie in Congo bestaat uit 17.000 blauwhelmen. Zij wordt gesteund door een kleine EU-vredesmacht. Vanuit Gabon zijn gisteren 200 extra Nederlandse en Duitse EU-militairen overgebracht ter versterking van de internationale aanwezigheid.