7 redenen om thuis te blijven

Charlie Chaplin in de film "The Rink" (1916)

Websites terughalen

via www.archive.org

Films van Charles Chaplin, punkconcertregistraties, educatieve filmpjes uit de jaren vijftig of de tekst van De Civitate Dei van St. Augustinus. Als het maar rechtenvrij is dan is het te vinden in de collectie van archive.org. Je hoeft de deur niet meer uit om naar de bieb te gaan. De archieven zijn een speeltuin voor historici en onderzoekers, maar gelukkig ook gewoon toegankelijk voor leken. Wilde je niet altijd al worden voorgelicht door mannen met hoornen brillen en polygoonjournaalstemmen over de tafelmanieren van een halve eeuw geleden? Of de radioreclames horen uit de eerste Amerikaanse soapseries? Audio, video en tekst tezamen is er keuze uit bijna 200.000 documenten. De makers helpen je een eindje op weg door de doolhoven van de bibliotheek en lichten er opmerkelijke filmpjes en geluidsfiles uit. Als je iets wilt toevoegen aan het archief, kan dat. Een zoektocht door audiofiles op de term ‘Netherlands’ leidt langs het geluid van de Amsterdamse tram, gitaarlessen van ene Jochem, verschillende concertregistraties van de bekende poppodia en een Zwolse ‘lalala-song’. De digitale bibliotheek biedt dus meer dan alleen historische onderwerpen. Ook beelden uit de meest recente videospellen zijn te downloaden. En voor de thuiskunstenaar: sample er gerust op los. Als je klaar bent met knippen en plakken, zorg je er natuurlijk voor dat het resultaat wordt toegevoegd aan het archief. (LvdV)

2 film

Contact

Robert Zemeckis (VS, 1997)Net5, 20.30-23.15u.

In deze spirituele science fictionfilm speelt Jodie Foster de sterren van de hemel als buitengemeen gedreven wetenschapster, op zoek naar tekenen van buitenaards leven. Vangt ze met haar enorme telescoop nu wel of geen signalen van een andere wereld op? Het scenario, gebaseerd op een roman van Carl Sagan is wat minder overtuigend dan Fosters acteerprestaties.

3 reportage

De confrontatie

Ned.1, 19.30-20.00u.

De confrontatie is een programma over gehandicapten, die volop mee willen doen aan het leven. In de aflevering van vandaag zien we Edwin (20). Hij mist door een aangeboren botafwijking zijn bovenbenen. Zielig is hij niet: hij is topsporter en deed dit jaar als rolstoelbasketballer mee aan het wereldkampioenschap in Amsterdam. Indy (4) liep tijdens haar geboorte zuurstofgebrek op. Nu ze therapie krijgt, gaat ze goed vooruit.

4 ijsshow

Sterren dansen op het ijs

SBS6, 20.30-22.30u.

Vorige week diende de wervelende ijsshow van SBS de concurrentie van RTL4 de eerste slag toe: de openingsuitzending werd goed bekeken. De vraag is of de ‘sterren’ van SBS (onder andere Maud en Klaas Wilting) die kijkcijfers weten te behouden als Dancing on Ice (met Wendy van Dijk) begint. Voorlopig vermaken we ons best met de valpartijen op SBS. Op welke zender ze in strakke pakjes pirouettes draaien, maakt eigenlijk niet uit.

5 knuffelen

Chique Knuffels

www.pups.it, voor 25-30 euro verkrijgbaar bij Egg Mercantile te Amsterdam.

Vroeger werd Michael Jackson uitgelachen om zijn collectie speelgoed en zijn pretpark. Tegenwoordig is het Peter Pancomplex volledig sociaal geaccepteerd. We kijken massaal naar animatiefilms als Shrek, games zijn allang niet meer voorbehouden aan tieners en we lijken maar geen genoeg te krijgen van designerknuffels. Zo hadden we de ronduit lelijke Naughty, Naughty pets en ook de bloeddorstige Gloomy Bear van Japanse kunstenaar Mori Chack. Nu is er dan ook een collectie chique knuffels uit het land van überpop Pinokkio, Italië. Een team van jonge kunstenaars ontwierp de minimalistische ‘pillow puppets’, die volgens de homepage de ‘antithese in zich dragen van het heilige en het profane’. Dure woorden voor een stel stijlvolle, handgemaakte knuffels die je ook als kussen kunt gebruiken. (LV)

6 filmpjes kijken

Filmpjes van 10 seconden

www.10sec.org

Filmpjes van een minuut zijn zó passé. Een beetje filmpje komt tot een pointe in tien seconden. Dat althans, lijkt de gedachte achter de website www.10sec.org. Op de site staan filmpjes die zijn gemaakt met mobiele telefoons en die niet langer duren dan tien seconden. Je kunt ze downloaden, en op je telefoon zetten. 10seconds is het kleine zusje van theoneminutes.org. Op die site worden de beste filmpjes van één minuut gekozen. De winnaars worden tijdens een filmfestival op 19 november in Paradiso bekendgemaakt. Maar hoe leuk is een filmpje van tien seconden? Vandaag staat op 10sec een filmpje van een snel draaiend reuzenrad, en in het archief zit een filmpje van een meisje dat aan haar telefoon likt. Tien seconden zijn zo voorbij, maar toch. Erg mooi is de close up van een oogbol, waarbij in de iris van alles te zien is. Dan is tien seconden ineens veel te kort. (MT)

7 game

DarkStar One

Voor op de pc. Take2, 39,99 euro

Liefhebbers van spellen als Freelancer en Elite, kijken al een tijdje uit naar deze titel. DarkStar One verdient niet de originaliteitprijs, want het spel neemt veel over van zijn grote voorbeelden. Het spel streeft zijn voorgangers wel voorbij in de variatie van ruimtemissies, die je als huurmoordenaar, premiejager of piraat kunt uitvoeren. Natuurlijk is er een verhalende hoofdlijn die je volgt om achter de mysterieuze dood van je vader te komen. En natuurlijk heeft dat alles te maken met het ruimteschip dat hij je naliet; de Darkstar One. Een ruimteschip dat dienst doet als het ware personage van het spel. Je bouwt in je eigen stijl jouw ruimteschip uit. Groot en log voor die speler die veel cargo wil meenemen om elders in het heelal goed te verkopen. Een snel en wendbaar schip voor de speler die van verrassingsaanvallen houdt. Mogelijkheden te over in dit laagdrempelige ruimteavontuur. (JM)

Met bijdragen van Jan Meijroos, Merel Thie, Leendert van der Valk en Leon Varitimos