www.nrc.nl

A city bus drives down a street in New York Friday, December 23, 2005. New York City's subways and buses rolled again today after a three-day strike that forced about 7 million riders to find other ways to get around and cost the city's economy at least $1 billion. Photographer: Tim Fadek/Bloomberg News. Bloomberg News

Opruimen in New York. Correspondent Freek Staps blogt vanuit New York over een buurt die moet worden opgeruimd. „Wel eens met de bus New York bezocht? Grote kans dat de bus aankwam in de Port Authority Bus Terminal. Per dag gebruiken 7.200 bussen het station, aan de westkant van Manhattan. Het is niet de meest aantrekkelijke plek van de stad. Het is als een octopus, met rijbanen op verschillende niveau’s en eenmaal buiten ben je direct één met morsige New Yorkers die je om wisselgeld vragen.

„Treinstation Grand Central Terminal was ook ooit no-go-area, zeggen de positief ingestelden. Net zoals zoveel wijken van de stad, waar nu wordt gevochten om een tafel in de mooiste restaurants. Topchef Simon Oren bekijkt de bushalte daarom met vertrouwen en opent er het restaurant Metromarché. Veel licht, veel goud, veel luxe. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de reisgidsen Metromarché aanraden als hotspot. En ik ben ook benieuwd naar verhalen over wijken waar het nu goed toeven is - maar waar je niet zo lang geleden liever wegbleef.”

www.nrc.nl/newyork

Pakistan. In Weblog Wereld worden links geplaatst naar interessante artikelen in de internationale pers. „‘Why is it that the terrorist trail always seems to lead back to Pakistan? Why is it that second-generation Pakistani émigrés all over the world are far more attracted by this pattern of terrorism than other disillusioned Muslims in the West?’” Dat zijn de vragen die voormalig premier Benazir Bhutto (foto) zich stelt. In haar analyse zijn de problemen begonnen rond 1980. Pakistan is volgens haar ‘the Petri dish of the pandemic of international terrorism’.”

www.nrc.nl/wereld