Van Lanschot ziet lagere winstgroei

Van Lanschot Bankiers heeft een winstwaarschuwing afgegeven. De bank heeft last van de hogere rente, de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt en een daling van het aantal effectentransacties.

Dat heeft de in Den Bosch gevestigde bank voor vermogende klanten vanmorgen bekendgemaakt. Van Lanschot had eerder dit jaar gezegd te verwachten dat de winst per aandeel met ten minste 10 procent zou stijgen. Vandaag zei de bank dat deze stijging „moeilijk haalbaar” zal zijn.

Het is de tweede keer binnen een week dat een kleinere Nederlandse financiële instelling problemen lijkt te hebben. Vrijdag maakte SNS Reaal bekend last te hebben van moeilijke marktomstandigheden. De resultaten van SNS leden in het eerste halfjaar onder de zware concurrentiestrijd op de verzekerings- en hypotheekmarkt en volgens het bedrijf zal de rivaliteit in het tweede halfjaar verder toenemen.

SNS zag de beurskoers met 2 euro dalen. Van Lanschot verloor vanmorgen in eerste instantie 12 procent, later in de ochtend noteerde het aandeel 72,40 euro, een daling van 8,7 procent.

Het is de tweede keer sinds de beursgang in 1997 dat Van Lanschot met een winstwaarschuwing komt. In 2002 werd de winstverwachting naar beneden bijgesteld in een reactie op de malaise op de effectenbeurzen.

Van een malaise is momenteel geen sprake, maar Van Lanschot zei vanmorgen wel dat het verwacht dat het aantal effectentransacties in de resterende maanden van 2006 minder hoog zal zijn als in het begin van het jaar. De particuliere belegger was zeer actief in het eerste deel van 2006 toen de aandelenmarkten stegen. De recente koerscorrecties maakten de belegger in het tweede kwartaal terughoudend, aldus Van Lanschot. Ook heeft de bank last van de stijging van de lange rente, omdat die zal leiden tot het „opdrogen van de oversluitmarkt van hypotheken”. Dit zal naar verwachting leiden tot lagere rentemarges.

In de eerste helft van 2006 boekte Van Lanschot een winststijging van 20 procent tot 92,8 miljoen euro. Dit was minder dan de ruim 100 miljoen euro die analisten hadden verwacht.