Van Aartsen weguit de politiek, na strijd binnen VVD

Den Haag. Oud-fractievoorzitter van de VVD Jozias van Aartsen stelt zich niet verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Dat heeft hij gisteren aan de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker Mark Rutte laten weten. In een brief die Van Aartsen aan Rutte en partijvoorzitter Jan van Zanen heeft gestuurd, schrijft hij dat hij "met verbijstering moest toekijken hoe de gebeurtenissen in mei en juni leidden tot een kabinetscrisis". Die crisis had zich volgens hem niet hoeven en mogen voordoen. Van Aartsen hield zich op de achtergrond. "Toen merkte ik dat ik het moeilijk vond mij bij die terughoudende rol neer te leggen. Ik ben daar kennelijk niet aan toe." Rutte had Van Aartsen gevraagd zich weer te kandideren voor de Tweede Kamer. "Dat klinkt heel respectabel", aldus Van Aartsen, "Maar sinds ik in 2002 blijmoedig als woordvoerder buitenland aantrad, is er natuurlijk wel wat veranderd."

Lees de hele brief van Van Aartsen via: www.nrc.nl