Tom Boonen doet wat heel Balen verwachtte

Boonen was al maanden van plan te winnen in ‘zijn’ dorp.

Heel België wachtte op de zege van de wereldkampioen en „ik zelf eigenlijk ook”.

Tom Boonen wordt gefeliciteerd na zijn overwinning in Balen. Foto Cor Vos.

Moeten winnen bestaat niet, volgens Tom Boonen. Met die gedachte houdt hij de stress van zich af. Willen winnen is een ander verhaal, vertelde de wereldkampioen gisteren in zijn geboorteplaats Balen. Hij won er de vijfde etappe van de Eneco Tour. Zoals het moest, volgens de rest van België.

Vanaf het moment dat bekend werd dat de Eneco Tour Balen zou aandoen, wist Tom Boonen wat van hem verwacht werd. Winnen voor eigen volk, de opdracht stond al maanden vast. „Logisch”, vond klassementsleider George Hincapie. De Amerikaan hoefde zich met zijn Discovery-ploeg niet druk te maken om de controle van de koers. Quick-Step, de ploeg van Boonen, liet de zeven koplopers onder wie Nederlander Michiel Elijzen nooit te ver weg lopen. „Tom wilde hier winnen in zijn regenboogtrui. Daar sprak hij al maanden over”, vertelde ploeggenoot Steven de Jongh naderhand.

De Nederlander had weer een voorname rol in de finale van een opnieuw weinig sprankelende etappe. Het werd al weer de derde massasprint in zes dagen, twee keer werd er individueel tegen de klok gereden.

Boonen maalde er uiteraard niet om. De 25-jarige volksheld had eens niets te zeuren. Dat was wel eens fijn, want bij zijn eerdere optredens volgde telkens een wat merkwaardig aandoende klaagzang. Dan weer wilde hij eigenlijk niet winnen, dan weer wilde hij de leiderstrui zo snel mogelijk inruilen voor zijn regenboogtenue. Het was allemaal niet zo vleiend voor organisatoren en collega’s, maar gisteren was alles positief.

Een massa volk stond Boonen op te wachten in Balen, waar de ambtenaren een dag vrij hadden gekregen. Een profkoers kent de Kempense gemeente niet, wel won Boonen er als nieuweling een keer een wedstrijd. „Dit was een eenmalige kans in mijn loopbaan. Heel België zat hierop te wachten en ik zelf eigenlijk ook. Dit geeft een heel speciaal gevoel”, vertelde hij na de huldiging. „Ik wist dat ik de benen had en dat de ploeg goed was. Maar juist daarom dacht ik: het kan zo maar mis gaan vandaag. En dan regende het ook nog.”

Gelanceerd door zijn ploeggenoten Weylandt en De Jongh rekende Boonen echter zonder noemenswaardige problemen af met de concurrentie. De Nieuw Zeelander Julian Dean werd tweede, de Italiaan Simone Cadamuro derde. „Wouter Weylandt wordt gewoon een hele grote en De Jongh is weer ouderwets”, verklaarde Boonen. Met ouderwets bedoelde hij de periode vóór de Tour de France: in Frankrijk won Boonen geen enkele sprint en stapte hij de Tour halverwege ziek af.

Gisteren werd de klus wel geklaard, zoals iedereen in België verwachtte. Boonen: „Maar moeten winnen bestaat niet voor mij. Willen winnen, dat wel. En dat wilde ik vandaag heel graag. Ik heb hier heel veel mensen blij gemaakt.” (ANP)