Terreurverdachten voor rechter

De Britse justitie heeft gisteren elf verdachten formeel in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van betrokkenheid bij een complot van islamitische extremisten om een tiental vliegtuigen tot ontploffing te brengen. Vanmiddag zijn ze voorgeleid aan een rechter in Londen.

Het hoofd van de afdeling terreurbestrijding van de politie, Peter Clarke, verklaarde gisteren op een persconferentie dat materiaal in beslag is genomen om bommen mee te maken. Ook heeft de politie ‘martelaarschapsvideo’s’ gevonden, afscheidsboodschappen van radicalen die zichzelf wilden doden bij terroristische acties.

Het elftal zit vast sinds 10 augustus. De Britse politie greep toen naar eigen zeggen in om terroristische aanslagen op een tiental transatlantische vluchten te verijdelen. Volgens sommige bronnen zouden die, indien uitgevoerd, erger zijn geweest dan die van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Clarke onderstreepte gisteren nogmaals de enorme schaal van het complot en maande tot waakzaamheid. „De bedreiging die van het terrorisme uitgaat is reëel. Het is er, het is dodelijk en het is blijvend.”

Acht van de elf worden beschuldigd van samenzwering tot moord en het beramen van terroristische aanslagen. Het gaat om mannen van 19 tot 28 jaar. Daarnaast is een jongen van 17 jaar beschuldigd van het in bezit hebben van materiaal dat kon dienen voor een terroristische aanslag. Twee anderen, onder wie de moeder van een acht maanden oude baby, zijn in staat van beschuldiging gesteld omdat ze verzuimden de autoriteiten in te lichten over het complot. Negen van hen komen uit Londen.

In totaal zijn voor zover bekend tot dusverre 24 mensen opgepakt, merendeels moslims van Pakistaanse afkomst. Nog eens elf verdachten zitten vast zonder aanklacht, terwijl één verdachte gisteren werd vrijgelaten. Een ander was al eerder vrijgelaten.

Met de aanklachten tegen een deel van de gearresteerden snoert de politie critici, die zich sceptisch toonden over de beschuldigingen de mond.