Televisie Voorkeur

De documentaire Riddles of the dead volgt de forensisch antropoloog John Verano die zijn leven wijdt aan het ontrafelen van de geheimen van doden. Vanavond past hij zijn kennis toe op een groot mysterie in de woestijnen van Peru. National Geographic, 21.00-22.00u. Foto National Geographic Rakhi Varma ©NGT&F National Geographic Channels

actualiteiten

Twee vandaag. Gesprek met strafpleiter mr. Inez Weski. Weski verdedigde ddit jaar zakenman Guus K, die tot acht jaar cel werd veroordeeld wegen wapenhandel in Liberia. Het interview gaat over haar ervaringen met het openbaar ministerie, rechters en opsporingsdiensten. Zij kijkt kritisch naar het functioneren van onze rechtsstaat. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor de partij van Geert Wilders. Afgelopen week liet Bart Jan Spruyt weten niet langer mee te willen doen met Wilders’ nieuwe Partij voor de Vrijheid. Volgens Spruyt loopt ‘de kar’ op rechts hopeloos vast. Wie staan er eigenlijk op Wilders’ kandidatenlijst? Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage over de boomlange voorman Michael Franti van Spearhead, de hiphopband die afgelopen weekeinde optrad op het Lowlands-festival. Hij heeft zich ontpopt als de stem van weldenkend progressief Amerika. Verder laat columnist Martin Bril zien welk gebouw hij het lelijkste van Nederland vindt. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: 9/11 did not take place. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd geprobeerd aan te tonen dat de officiële versie van de gebeurtenissen onmogelijk kon kloppen. In deze Franse documentaire worden verschillende samenzweringstheorieën uit de doeken gedaan. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Die Waffen-SS. De ontboezeming van schrijver Günter Grass dat hij als 17-jarige bij de Waffen-SS heeft gediend, was voor ZDF aanleiding een portret van deze militaire eenheid te maken. De Waffen-SS was een aanvulling op de Wehrmacht, het reguliere nazi-leger. Vanaf 1940 konden ook niet-Duitsers er dienst nemen. Een voormalig lid van deze eenheid beschrijft hoe hij bij het ‘elitekorps’ kwam. Aan het eind van de oorlog bestond de Waffen-SS vooral uit vrijwilligers uit de Balkan, Oekraïne en leden van de Hitler-jeugd zoals Günter Grass. ZDF, 20.15-21.00u.

Andere tijden. Herhaling van de aflevering uit februari van dit jaar over de kunstrijdsters Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra. Met goud op de Olympische Winterspelen van 1964 zette Sjoukje de kroon op haar jeugd vol opoffering, discipline en training. Ned.3, 20.55-21.30u.

37°: Mein schrecklich runder Geburtstag. Sommige mensen slaan hun verjaardag het liefst over, vooral wanneer hun leeftijd een rond getal betreft. ZDF, 22.15-22.45u.

Karels keuze: Eerwraak. Reconstructie van het verhaal van een door eerwraak verscheurde Turkse familie, destijds woonachtig in Denemarken. Het meisje om wie de ruzie begon, vertelt het verhaal over haar vader die haar 13-jarige broertje opdracht gaf haar 18-jarige vriend om te brengen. Uiteindelijk vermoordde de vader de geliefde van zijn dochter. Na het uitzitten van zijn straf werd hij het land uitgezet. De dochter besluit hem na jaren in Turkije op te zoeken en hem te confronteren met het verleden. Ned.1, 23.15-24.00u.

informatief

Animal Park. Aflevering in de reportageserie over Longleat Safari Park. De witte neushoorn Babs gaat achteruit en de verzorgers moeten een moeilijke beslissing nemen. BBC2, 19.00-20.00u.

The human zoo: De mens als kuddedier. Tweede deel van een drieluik over een sociologisch experiment dat de psychologie van het menselijk groepsgedrag analyseert. Wie het kuddegedrag negeert, wordt met argusogen gevolgd in z’n doen en laten. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Spraakmakende zaken. Presentator Paul Rosenmöller praat met SGP-leider Bas van der Vlies over de ‘vrouwenkwestie’ en de positie van vrouwen in de Staatkundig Gereformeerde Partij. SGP’ers zijn uit overtuiging niet zo dol op televisie, en al helemaal niet op camera's. Rosenmöller praat ook met Van der Vlies over zijn 25-jarige lidmaatschap van de Kamer. Ned.1, 21.55-22.40u.

Felderhof ontmoet. Naar aanleiding van het overlijden van ondernemer en idealist Paul Fentener van Vlissingen een herhaling van de uitzending uit 2004 waarin Rik Felderhof hem in Schotland opzocht. Ned.1, 22.40-23.15u.

Televisiefilm

Nuremberg. Eerste deel van een tweedelige Amerikaans-Canadese miniserie uit 2000 van Yves Simoneau naar het boek van Joseph E. Persico met Alec Baldwin, Jill Hennessey, Brian Cox en anderen. In Neurenberg, de stad waar Hitler de decreten tekende die het lot van de Europese joden bezegelde, worden de kopstukken van het naziregime berecht door een internationaal militair tribunaal. België 2 (Canvas), 22.15-23.45u.

amusement

Denkend aan showroom. In deze zevende aflevering met hoogtepunten uit hun programma uit de jaren tachtig kijken presentatoren Jan Fillekers en Henk van der Horst terug op uitzendingen met tante Jen die zingend op de bakfiets zingend langs de huizen ging om oud papier en kleding op te halen en de Drentse broers Bijmholt die zonder gas, stroom en stromend water leefden. Ned.1, 21.00-21.55u.

Zomer 2006. Presentator Jan Leyers praat onder anderen met 100-meterloper Asafa Powell die vrijdag in België meedoet aan de Van Damme Memorial en hoopt zijn wereldrecordtijd van 9,77 seconden te verbeteren. Ook aanwezig is de Vlaamse schlagerkoningin Laura Lynn en acteur en schrijver Dimitri Leue. België 1, 22.00-22.54u.