Telefoon voor de heer Kravis

- Kravis!

- Ah mijnheer Kravis, Henry Kravis? Oprichter van investeringsmaatschappij KKR?

- Daar spreekt u mee.

- Goedemiddag, u spreekt met Joop Wijn, from the Netherlands, minister van E...

- Hé Joop! Wat leuk dat je belt. Ik geniet altijd zo van je ideeën. Dat programma van Big Brother ... geniaal, Joop! En dan die aftershave, met zo’n eenvoudige naam. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Het ware Hollandse koopmanschap.

- Ja maar, mijnheer Kravis. Ik denk dat u een kleine vergissing maakt. Ik ben de nieuwe minister van Economische Zaken en ...

- Ho maar, Joop. Just kidding. Natuurlijk weet ik wie je bent. Wij mogen wereldberoemd zijn door onze miljardenovernames, of berucht zo je wilt. Maar ons handelsmerk is dat wij ons dondersgoed informeren. Ik dacht, jij kan de platen van Koot & Bie zo weergaloos reproduceren, dan kan je een geintje op zijn tijd vast wel waarderen. Zonder gekheid, je belt natuurlijk over die pendule.

- Nu, ja. Mijnheer Kravis.

- Zeg maar Henry. De pendule, daar had je het toch over? Dat die niet in het midden hangt, maar te veel in de richting van buitenlandse investeringsmaatschappijen en te weinig in de richting van andere belanghebbenden.

- Exact. Fijn dat u zo goed geïnformeerd bent. En daarom ...

- Daarom wil je daarover praten. Mijn idee. Het is van groot belang dat het politieke krachtenveld onze business mogelijk maakt. Jij bent een voorstander van verstandig kapitalisme. Dat treft, wij zijn een tegenstander van onverstandig kapitalisme. We hebben zoveel gedoe gehad vorig jaar met die Duitsers. Dus begin jij alsjeblieft ook niet over sprinkhanen die de boel kaalvreten en weer vertrekken. Bovendien had Franz het, die toenmalige SPD-voorzitter, over sprinkhaanplagen – Heuschreckenschwärme in goed Duits. Franz is nu minister. Wat wil je, Joop?

- Begrijp me niet verkeerd, mijnheer ... eh Henry. Ik ben niet anti-private equity. En ik vraag niet om gunsten.

- Dat is jammer, wij wel. De laatste tijd zitten wij al vaak met jullie ambtenaren om tafel over Connexxion en Schiphol. Maar wij willen nog wel meer kopen. En als je alles te snel vindt gaan moet je niet bij ons zijn, maar bij onze financiers. Jullie pensioenfondsen stoppen ons vol met geld en hijgen in onze nek. Wij hebben koopdwang.

- Dat vind ik wat defensief, Henry. Jullie zijn toch zo aanvallend? Ik wil op korte termijn met jullie en 25 grote beursgenoteerde bedrijven om tafel.

- Maak daar maar 24 van Joop [gegniffel]. Of wacht, mijn medewerker komt net binnen ... 23.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester