Stukken bijgewerkt

cvr_theeplantage.jpgEven een overzicht van enkele stukken die de afgelopen weken in NRC Handelsblad en nrc.next zijn verschenen. Ik bezocht in het zuiden van de VS, in South Carolina, de enige theeplantage van het land. Amerikanen - dat wil zeggen, de gezonde helft - zorgen voor een theehausse. En dat merkt de plantage.

Over genotsmiddelen gesproken. Vorige week verloor de tabaksindustrie een belangrijke zaak. De bedrijven hebben jarenlang samengespannen en consumenten voorgelogen over de gezondheidsrisico’s. De rechter zag alleen geen juridische mogelijkheden een financiële straf op te leggen. „Helaas”, oordeelde ze.

Ook was ik in Miami, waar de Cubanen wachten op Castro’s dood. Of geloven ze het allemaal wel? Een enkele Amerikaanse onderneming doet overigens al zaken met Cuba. Lees hier hoe moeizaam dat verloopt.

cvr_patrice.jpgDan nog even over armoede in de VS. Dat vergeten we zo makkelijk als we aan stretched limo’s en Wall Street denken. Een uur met de metro daarvandaan en je zit in het armste deel van de stad, in The Bronx. Daar waren de bewoners maar wat blij met goedkope olie van de controversiële Venezolaanse president Chávez.

cvr_wolf_1285low.jpgTen slotte een stuk uit de zomerserie ‘Mens over dier’. Op bezoek bij een wolvencentrum. En alles geleerd over alpha males.

    • Freek Staps