Sjeik kiest voor familie

Op het laatste moment werden de deelnemers uit Abu Dhabi voor de uithoudingsproef bij de Wereldruiterspelen vervangen door die uit Dubai. Familie ging voor.

Zes maanden lang trainden negen ruiters uit Abu Dhabi intensief om van start te mogen gaan in de endurancewedstrijd tijdens de Wereldruiterspelen in Aken. Ze huurden boxen in een manege en huizen in de buurt van Vaals, om maar niets aan het toeval over te laten.

Uiteindelijk gingen zij gisteren niet van start voor de rit van 160 kilometer, als gevolg van een beslissing van de premier en vice-president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum. Die had besloten dat er door de Verenigde Arabische Emiraten uitsluitend familieleden die woonachtig zijn in Dubai zouden worden uitgezonden. En zo gingen gisterochtend Ahmed, Hamdan, Majid en Rashid al-Maktoum om zes uur van start. Het enige niet-familielid was een huisvriend van de Maktoums, een sultan. Allemaal vielen ze uit, waardoor in de wedstrijduitslag geen enkele Maktoum voorkwam.

De Dubai Equestrian Club, eigendom van Maktoum, is een van de hoofdsponsors van de Wereldruiterspelen in Aken. Bij het veterinaire controlepunt was een twee verdiepingen tellende tent neergezet waar de gasten en de staf van Maktoum zich tijdens de wedstrijd konden verpozen.

Wereldkampioen endurance werd de Spanjaard Miguel Vila Ubach, die in Den Haag al bij de WK van 1994 veertiende werd en toen met het Spaanse team de zilveren medaille won.

In totaal gingen gisteren 150 combinaties van start voor de uithoudingsproef, uit in totaal 42 landen. Van de Nederlanders viel Marjolein Vos halverwege de rit uit, Jeanne Linnewever eindigde met Riki’s Macho Man op minder dan een uur na de winnaar als zestiende. Jannet van Wijk eindigde met Latino op de dertigste plaats, Anita Lamsma werd met Layla Ara Francina 35ste. Die prestaties waren opgeteld bij elkaar goed voor de vijfde plek in het klassement.

Van de 150 starters haalden er 65 de eindstreep en slechts negen van de 42 landen kwamen met een volledig team aan de finish.

Het duurde tot ver na middernacht voordat alle uitslagen van het onderdeel endurance bekend waren. Als gevolg van de zware regenval, vanaf een uur of vijf in de middag, begaf eerst de tijdwaarneming het. Vervolgens crashten de computers.

    • Jacob Melissen