Serviër met Kroatisch kenteken

Serviërs die verlangen naar de aantrekkelijke kuststrook van het buurland Kroatië, kunnen weer met een gerust hart op reis. Zij hoeven niet langer bang te zijn dat hun auto wordt vernield door Kroaten die nog steeds boos zijn op de Serviërs. Kroaten en Serviërs vochten tussen 1991 en 1995 een verbeten oorlog uit nadat Kroatië uit de door Serviërs beheerste Joegoslavische federatie was gestapt. De Servische toeristen kunnen sinds kort terecht bij een Servische zakenman voor het huren van een vervalste, Kroatische kentekenplaat.

De zelfstandige ondernemer uit Belgrado – oorspronkelijk werkzaam als tinnegieter – adverteert met zijn nummerborden in lokale kranten. Recentelijk vertelde hij tegen het onafhankelijke radiostation B92 hoe hij op zijn idee is gekomen.

„Het begon vorig jaar, toen ik het eiland Hvar [Kroatië, red.] bezocht, waar mijn auto met nummerbord uit Belgrado compleet werd vernield. Alle ramen waren ingeslagen en de banden waren lek gestoken. Ik diende een aanklacht in bij de politie, die mijn zaak registreerde maar verder niets ondernam”, verklaarde de handige ondernemer.

Hoewel het gebruiken van valse nummerborden riskant is – het gevaar bestaat dat de politie dit ontdekt – prefereren sommige Serviërs dit avontuur boven de mogelijkheid dat hun auto’s worden gestenigd of in zee ‘geparkeerd’.

Om dezelfde reden breidde de zakenman zijn aanbod uit met kentekenplaten voor Montenegro. De voormalige Joegoslavische deelstaat Montenegro riep deze zomer ook definitief de onafhankelijkheid uit. Een nummerplaat kost 40 euro, ongeacht of deze bestemd is voor Kroatië dan wel Montenegro. (VIP)