Rogers krijgt Gouden Leeuw

De Britse architect Richard Rogers zal bij de opening van de 10de architectuurbiënnale op 10 september in Venetië een Gouden Leeuw uitgereikt krijgen. Rogers krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. Tijdens de Biënnale, die als thema ‘steden, architectuur en maatschappij' heeft, zullen ook andere Gouden Leeuwen, zoals die voor de beste inzending, worden uitgereikt.

De in 1933 in Italië geboren Rogers werd in 1975 bekend met het het Centre Pompidou in Parijs, dat hij samen met de Italiaan Renzo Piano ontwierp. In 1986 werd in de Londense City het metalen Lloyds-gebouw opgeleverd, dat hij zonder Piano heeft ontworpen. Dit en andere gebouwen uit zijn grote oeuvre, zoals het nieuwe vliegveld in Madrid en het vorig jaar voltooide gerechtsgebouw van Antwerpen, bezorgden hem de reputatie van high tech-architect, een erfgenaam van het functionalisme dat de constructie tot het wezen van een gebouw maakt.

In 2000 was Rogers de ontwerper van de Millennium Dome in Londen, dat het New Britain van premier Tony Blair moest belichamen, maar een miljoenen verslindende mislukking werd. Rogers was toen al uitgegroeid tot een politieke architect die zich had verbonden met de Labourregering van Blair. Hij leidde de Urban Task Force, die de regering adviseerde over de toekomst van de Britse steden. In deze hoedanigheid pleitte Rogers tegen sprawl en voor de menging van functies in steden.